Cum va fi vremea de Paște în România? Ultimele detalii au venit chiar de la şefa ANM

Cum va fi vremea de Florii, 1 Mai și Paște în România? Directorul ANM (Administaţia Naţională de Meteorologie), Elena Mateescu, are veşti bune pentru români. Vremea urmează să se încălzească în ţara noastră până de Paște.

În multe regiuni ale ţării, condiţiile meteorologice sunt extreme în aceste zile, cu temperaturi ce au atins punctul de îngheţ.

După un episod neaşteptat ca de vară, meteorologii prevăd că valorile termice vor coborî sub nivelurile obişnuite pentru această perioadă. În zilele ce urmează, se prognozează o scădere a temperaturilor conform meteorologilor.

vremea, temperaturi, primavara, meteo
Cum va fi vremea de Paște în România? / SURSA FOTO: Dreamstime

Ne putem aştepta inclusiv la temperaturi de -5 sau -6 grade Celsius. Nici în Bucureşti nu va fi prea cald noaptea. Minimele vor coborî în Capitală până la 4 grade.

Cu toate acestea, în timpul Paştelui, specialiştii de la ANM anticipează că vremea ne va fi favorabilă.

„În special în jumătatea nordică a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 12-14 grade Celsius, cât ar trebui în mod obișnuit să înregistrăm din punctul de vedere al minimelor, iar minimele vor fi unele foarte coborâte, mai ales în depresiuni, spre -5 sau -6 grade, chiar și în Capitală o minimă de 4 grade.

Pe hărţi, observăm nuanțe de verde și chiar de galben, semn că vremea va intra într-un proces ușor de încălzire.

Astfel, ne vom apropia din nou de ceea ce înseamnă maxima unei zile de vară 24-25 de grade.

Dar avem stațiuni unde înregistrăm strat de zăpadă consistent”, a explicat Elena Mateescu, invitată la Antena 3.

Meteorologii estimează o vreme în general frumoasă de Paște

După cum spuneam, totul urmează să se îmbunătăţească pe măsură ce se apropie Paștele.

Va fi vreme mai caldă în jumătatea de est a României, cu abateri termice pozitive mai mari chiar în zona litoralului. Aşadar, s-ar putea să avem o vreme frumoasă de Paște.

Totuşi, Elena Mateescu avertizează că ultima lună de primăvară poate aduce totuşi vreme schimbătoare, aşa că nu este o garanţie că vremea va fi însorită peste tot de Sfintele Sărbători.

„Estimarea pentru următoarele patru săptămâni și mai ales și ultima intervalul 29 aprilie – 6 mai, care cuprinde perioada Sărbătorilor pascale, arată o vreme ușor mai caldă în jumătatea estică, cu abateri termice pozitive mai mari chiar în zona litoralului.

Acest lucru poate indica faptul că în perioada respectivă putem să avem o vreme în general frumoasă.

Nu excludem ca și ultima lună de primăvară, practic, care reprezintă și cea mai instabilă lună a primăverii și cea mai caldă, să aducă din nou aceste tendințe de vreme schimbătoare și cu variații semnificative”, a mai spus şefa ANM.