ANM anunță ninsori la munte

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a prezentat informații importante despre schimbările radicale ale vremii care se anunță în România în zilele următoare.

Potrivit declarațiilor făcute la postul de televiziune Antena 3 CNN, Mateescu a explicat că începând de miercuri, la altitudini mai mari de 1500 de metri, sunt posibile precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Această schimbare bruscă vine în contextul tranziției de la vreme foarte călduroasă la temperaturi scăzute.

„De mâine, la altitudini mai mari de 1500 m, este posibil să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță și ninsoare, având în vedere tiparul de vreme și schimbarea condițiilor meteorologice de la acest episod de vreme foarte călduroasă la un episod care va aduce temperaturi scăzute în următoarele zile, în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”, a explicat directorul ANM.

Informarea meteorologică intră în vigoare de mâine la ora 14:00 și va fi valabilă până joi seara la ora 20:00. Aceasta avertizează asupra perioadelor de instabilitate atmosferică accentuată, în special în vestul și centrul țării, extinzându-se apoi în sud și sud-est. Se estimează cantități de apă de 15-25 de litri pe metru pătrat, local 30-40 de litri pe metru pătrat, împreună cu intensificări ale vântului, cu viteze de până la 45-50 km/h, iar pe creste chiar și de 70 km/h.

De la ora 15:00 de mâine până la aceeași oră a zilei următoare, va fi în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru zona Banatului, sudul Crișanei, Transilvania și zona montană. Meteorologii ANM preconizează depășirea valorilor de 20-25 de litri pe metru pătrat, local chiar peste 40 de litri pe metru pătrat, iar aversele vor avea caracter torențial.

Vremea se răcește și în Capitală

Vremea se va răci și în Bucureşti, începând de miercuri, iar în unele intervale vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în timp ce maximele termice nu vor mai depăşi 20 de grade Celsius, conform prognozei de specialitate publicate, marţi, de ANM.

Pe parcursul zilei de marţi, vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, cu o temperatură maximă în jurul a 30 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul nopţii când va creşte probabilitatea pentru averse slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 14 – 16 grade Celsius.

În perioada 17 aprilie, ora 9:00 – 18 aprilie, ora 9:00, în Capitală, vremea va fi în general instabilă şi se va răci. Cerul va avea înnorări şi vor fi perioade cu averse, cel mai probabil după orele amiezii însoţite şi de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9 – 11 grade.

Pe parcursul zilei de joi, valorile termice vor continua să scadă uşor în Bucureşti. Cerul va avea înnorări şi vor mai fi condiţii de ploaie slabă, mai ales în prima parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade Celsius.