Prognoza meteo pentru Banat și Crișana

Pentru Banat, estimările meteorologice pentru ultima decadă a lunii mai și primele zile din iunie indică un regim termic în general apropiat de normalul climatologic al acestei perioade. Media regională a temperaturilor maxime va varia între 24 și 28 de grade. Minimele se vor situa între 12 și 14 grade, cu cele mai scăzute valori înregistrându-se între 22 și 24 mai. Ploi extinse și cantități semnificative de apă sunt așteptate în perioada 21-25 mai și la începutul lunii iunie. Ploi vor apărea și în restul intervalului, în special după-amiaza, dar pe arii restrânse.

În Crișana, în prima săptămână, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, vor exista variații termice, în special în timpul zilei. Temperatura medie va crește până la 28 de grade marți, 21 mai, pentru ca apoi să scadă la 24-25 de grade în perioada 22-24 mai. Pentru restul intervalului, se estimează valori de aproximativ 26-27 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 12-13 grade, ușor mai ridicată pe 22 mai, când va ajunge în jurul a 14 grade. Probabilitatea pentru ploi extinse și cantități semnificative de apă va fi mai mare în perioada 21-25 mai și la începutul lunii iunie. Ploi vor apărea și în restul intervalului, în special după-amiaza, dar pe arii restrânse.

Instabilitate atmosferică în Transilvania

În Transilvania, în prima săptămână, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, vor exista variații termice, în special în timpul zilei. Temperatura medie va crește până la 26 de grade marți, 21 mai, pentru ca apoi să scadă la 22 de grade pe 23 mai. Pentru restul intervalului, se estimează valori de aproximativ 25-26 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 8-10 grade, ușor mai ridicată pe 23 mai și la începutul lunii iunie. Probabilitatea pentru ploi semnificative va fi mai mare pe 23 și 24 mai și la începutul lunii iunie. Ploi vor apărea și în restul intervalului, în special după-amiaza, dar pe arii restrânse.

Prognoza meteo pentru Maramureș

În Maramureș, intervalul va începe cu o vreme mai caldă decât de obicei, cu temperaturi maxime de 27-28 de grade marți, 21 mai. Cu toate acestea, instabilitatea atmosferică accentuată va aduce o răcorire în zilele de miercuri și joi, 22 și 23 mai, când temperaturile vor scădea la aproximativ 23 de grade. La sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, media temperaturilor maxime se va menține la peste 25-26 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 11-12 grade pe tot parcursul intervalului. Vor fi ploi în prima săptămână, pe arii mai extinse între 22 și 25 mai, când cantitățile de apă vor fi semnificative. Intervale cu ploaie vor apărea și în a doua săptămână, fiind mai probabile și extinzându-se spre finalul lunii mai și începutul lunii iunie, potrivit ANM.

Prognoza meteo pentru Dobrogea și Muntenia

În Dobrogea, în prima zi a intervalului, valorile termice vor fi ușor sub normalul climatologic. Dar tendința va fi de încălzire în zilele următoare. Astfel, media temperaturilor maxime va urca la 24-25 de grade. Iar la începutul lunii iunie, sunt posibile valori de peste 25-26 de grade. Evoluția va fi similară și în regimul nocturn, cu o creștere a temperaturilor minime de la 10 grade, până la valori de aproximativ 13-14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 23 mai și spre finalul intervalului de anticipație, adică la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Tendința generală va fi de încălzire și în Muntenia. Însă în primele zile, din cauza nebulozității sau a instabilității mai accentuate, vor fi variații în regimul diurn, cu o medie cuprinsă între 23 și 25 de grade. Pentru perioada 24 mai – 2 iunie, estimarea indică valori maxime ale temperaturii în general între 26 și 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în jurul a 10 grade în primele nopți. Apoi, vor fluctua ușor între 12 și 14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 22 – 25 mai, când sunt posibile și cantități semnificative de apă, dar și după 30 mai. Vor fi intervale cu ploaie și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În Oltenia, în primele zile, din cauza nebulozității sau a instabilității accentuate, vor exista variații în regimul diurn, cu o medie care va oscila între 22 și 24 de grade. După aceste zile mai răcoroase, media temperaturilor maxime se va stabiliza în jurul a 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi între 11 și 14 grade. Cele mai ridicate valori vor fi la începutul lunii iunie. Ploi pe arii mai extinse și cantități semnificative de apă se vor înregistra în perioada 21 – 25 mai și posibil la începutul lunii iunie. Vor exista intervale cu ploaie și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Cum va fi vremea la munte

La munte, în primele zile, din cauza nebulozității sau a instabilității accentuate, se vor înregistra variații în regimul diurn. Mai exact, media va oscila între 12 și 15 grade. Pentru perioada 24 mai – 2 iunie, estimarea actuală indică valori maxime ale temperaturii în jurul a 16 grade. Media temperaturilor minime va fi de 7-8 grade pe tot parcursul intervalului. Vor fi ploi în perioada 22 – 25 mai, când cantitățile de apă vor fi semnificative. Intervale cu ploaie vor fi prezente și în restul intervalului, fiind mai probabile și extinzându-se din nou spre finalul lunii mai și începutul lunii iunie.