Un ciclon puternic ajunge în România

Un ciclon puternic ajunge în România. Elena Mateescu a precizat că vom avea parte de o instabilitate atmosferică deosebit de accentuată începând de marți seara, până joi.

Vor avea loc averse care vor avea și caracter torențial. Pentru perioade scurte de timp, cantitățile de apă pot depăși 15-25 l/mp. Izolat, cantitățile de apă pot trece de 30-40 l/mp.

De asemenea, șefa ANM mai spune că vom avea și condiții de grindină. În același timp, vântul va avea intensificări, rafalele fiind de 55-65 km/h. La munte, acestea vor fi de 70-80 de km/h.

”Începând de mâine după amiază, miercuri și joi, vorbim de o instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, caracterizată prin averse care vor avea și caracter torențial și cantități de apă ce pot depăși pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare 15-25 l/mp, izolat 30-40 l/mp.

Vor fi și condiții de grindină, de asemenea vântul va avea intensificări susținute pentru că vorbim de viteze la rafală de 55-65 km/h, iar la munte 70-80 de km/h”, a explicat Elena Mateescu.

Ploaie
SURSA FOTO: unsplash.com/Osman Rana

Cresc temperaturile

Elena Mateescu a mai spus că vom avea parte de încălziri de la o vreme la alta. Marți, 21 mai, termometrele vor arăta 20…29 grade Celsius. La finalul săptămânii s-ar putea să avem primele temperaturi de 30 de grade.

Vremea în București se va încălzi și ea, iar temperaturile maxime ar putea fi de 25…27 grade Celsius, în cursul zilei de marți, 21 mai.

De asemenea, mai spune că este posibil să consemnăm înnorări temporar accentuate care să aducă precipitații.

În plus, șefa ANM mai spune că și minimele vor crește în toată țara și că vor fi între 11 și 17 grade Celsius.

”Din punct de vedere termic, o vreme în încălzire de la o zi la alta. Mâine contăm pe 20…29 grade Celsius, iar sfârșitul de săptămână este posibil să aducă primele valori de 30 de grade pentru luna mai din acest an.

Și în Capitală avem o vreme în încălzire, pentru că deja de mâine consemnăm temperaturi maxime de 25…27 grade Celsius, dar și aici, de mâine după amiază, este posibil să consemnăm înnorări temporar accentuate care să aducă precipitații.

Și minimele, în întreaga țară, vor fi în creștere. Vorbim de minime între 11 până la 17 grade”, a mai explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Antena 3 CNN.

vremea, temperaturi, primavara, meteo
SURSA FOTO: Dreamstime

Instabilitate atmosferică în România

Conform prognozei meteorologice, în perioada iminentă vom observa o creștere a instabilității atmosferice, caracterizată prin înnorări temporare intense, ploi torențiale și fenomene electrice.

Acestea vor avea loc în regiunile Oltenia, Banat și Crișana, cu posibilitatea de a se extinde pe alocuri și în Transilvania și Maramureș, și izolat în alte zone.

În scurte intervale de timp sau prin acumulare, se vor înregistrate în general precipitații de 15…20 litri pe metru pătrat. Local se pot înregistra cantități mai mari de 40 litri pe metru pătrat, existând și posibilitatea de producere a grindinei.

Vântul va sufla puternic în sudul Banatului și în regiunea Carpaților Meridionali, cu viteze în general de peste 60…70 km/h.