Situaţia e mult mai complicată decât pare

Jurnalistul Marius Tucă l-a avut ca invitat în emisiunea sa pe prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic. În emisiunea de luni, acesta a precizat că românii au senzația că Viktor Orban, premierul de la Budapesta, dorește să ia Ardealul.

Valentin Stan a afirmat că situația începe să se complice și că românii au impresia că Ungaria vrea să le ia Ardealul.

Analistul politic a menționat că această percepție a fost formată prin intermediul presei, sistemului educațional și securității. El a subliniat că adesea această frică poate fi transpusă într-o formulă extrem de articulată, concentrată pe construirea unui anumit fenotip social.

Valentin Stan a menționat că această construcție a spaimei vine cu toate fricile pe care securitatea le-a elaborat de-a lungul timpului.

El a menționat afirmația că, în absența susținerii din partea Americii, Viktor Orban ar prelua controlul asupra Ardealului.

În anul 2022, Viktor Orban a susținut un discurs la Tușnad care nu se concentra prea mult pe România și Ardeal, ci mai degrabă pe tema migrației. În 2023, discursul său s-a axat pe Transilvania, ceea ce a provocat reacții din partea apărătorilor patriei.

Profesorul a precizat că Orban nu a negat apartenența Transilvaniei la România sau că aceasta este pământ românesc.

„Situația începe să se complice. Românii au impresia că Ungaria vrea să ne ia Ardealul. Am fost formatați prin presă, prin școală și prin securitate. Trebuie să existe această spaimă.

De cele mai multe ori o poți transfera într-o formulă extrem de articulată, care vizează construirea unui anume fenotip social, iar românul asimilează influențele externe, cardurile, articularea unui instrument de cunoaștere și apropiere cognitivă de realitate.

Nu te poți desprinde de acolo. Asta vine cu toate spaimele pe care securitatea le-a construit de-a lungul timpului. Se spune că dacă nu ar fi America, Orban ar lua Ardealul.

În 2022, Orban a mers la Tușnad și a ținut un discurs care nu prea era despre România și Ardeal, ci despre povestea cu migrația.

În 2023 a vorbit despre Transilvania, iar apărătorii patriei au reacționat. El nu a spus că Transilvania nu este pământ românesc, nu a contestat apartenența Transilvaniei la România”, a precizat Valentin Stan în emisiunea de pe gandul.ro.

Valentin Stan
Valentin Stan / SURSA FOTO: Captură ecran gândul.ro

Valentin Stan, despre ratificarea tratatului pentru admiterea Suediei în NATO

Valentin Stan a abordat și subiectul ratificării tratatului pentru admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică de către Parlamentul de la Budapesta.

Această acțiune a eliminat ultimul obstacol în procesul de integrare a Suediei în cadrul NATO.

Valentin Stan a relatat despre discuția avută într-o emisiune MTS cu privire la acțiunile lui Viktor Orban la Bruxelles. La acea vreme, premierul Suediei a cerut să fie primit în NATO. Viktor Orban i-a sugerat să se adreseze la Budapesta. A urmat ulterior un sentiment de nemulțumire la Washington.

„Am discutat (într-o emisiune MTS) despre ce a făcut Viktor Orban la Bruxelles. Atunci, spuneam că a venit și premierul Suediei, care spunea să fie primit în NATO.

Orban i-a spus să meargă la Budapesta. Între timp, supărare la Washington. După aceea, a mers la Budapesta”, a spus Valentin Stan.