Ardealul nu se vinde! Nu va exista niciun Ținut Secuiesc

Ardealul nu se vinde niciodată! Premierul României, Marcel Ciolacu, a lansat un mesaj tranșant pentru Ungaria.

Le-a reamintit maghiarilor că nu va exista niciun Ținut Secuiesc în România, nu va vinde nimeni Ardealul și nici nu se va schimba frontiera României.

„De ce? Pentru că suntem în Uniunea Europeană și în NATO”, le-a reamintit el tuturor. Totuși, Ciolacu nu face parte din „politicienii care vin și învrăjbesc românii cu românii de alte etnii și pe urmă pleacă bine-mersi la București.”

Marcel Ciolacu nu vrea să dezbine oamenii

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Capital.ro

Premierul României nu mai vreau să se întoarcă în trecut. Vrea să trăiască prezentul într-o „țară normală”. Din punctul lui de vedere, nu este normal ca partidele românești să se unească împotriva românilor de etnie maghiară.

A recunoscut că nu știe care este soluția pentru a stopa lupta dintre români. Totuși, nu vrea să învrăjbească oamenii. Vrea să trăiască într-o țară normală. E convins că împreună putem construi o România normală.

„Nu va exista niciun Ținut Secuiesc niciodată în România. Nu va vinde nimeni niciun Ardeal, nu se va schimba nicio frontieră. De ce? Pentru că suntem în Uniunea Europeană și în NATO. Vom fi cu drepturi depline la sfârșitul anului și în spațiul Schengen terestru (…)

Trebuie să vă uniți, nu împotriva altor români, trebuie să vă uniți să aduceți un gospodar mai bun la primărie, la consiliul județean, soluții mai bune, pentru că anumite județe totuși sunt mai întârziate. (…)

Eu nu mai vreau să mă întorc în trecut. Vreau să trăiesc într-o țară normală. Sunt ultimii ani de dezvoltare intensă a României. La dumneavoastră, la Mureș, la Satu Mare, la Covasna și la Harghita este o situație, să spunem fără vorbe mari, mai specială, o istorie mai încrâncenată.

Eu nu fac parte din politicienii care vin și învrăjbesc românii cu românii de alte etnii și pe urmă pleacă bine-mersi la București și pe ei nu îi deranjează ce se întâmplă în comunitățile dumneavoastră și de fapt nu construim nimic, ci pentru o perioadă limitată de timp obținem poate un număr, dar nu semnificativ sau determinant, un număr mai mare de voturi.

Spunea domnul profesor Vasile Dîncu că trebuie cântărită foarte bine. Poate este o soluție ca toate partidele românești să se unească împotriva cui? tot a unor români, dar de etnie maghiară (…) Nu știu care este soluția cea mai bună. Cu certitudine dumneavoastră trebuie să știți care este și dumneavoastră o luați, dar eu nu vin să învrăjbesc. Eu vreau să trăiesc într-o Românie normală. Cred că împreună putem construi.

Îmi doresc să fim reprezentați la vârful administraților locale și aici trebuie să găsim soluțiile cele mai bune”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu, la Conferința Județeană de Alegeri a PSD Mureș.

Unde se află aşa-zisul Ţinut Secuiesc?

Ţinutul Secuiesc este o regiune situată în centrul României. Cuprinde teritoriile celor şapte foste scaune secuieşti de pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna, Mureş, Alba și Cluj.

Astăzi, este formată din judeţele Covasna și Harghita, plus o parte din județul Mureş. Autonomia sa faţă de Ungaria a existat până în anul 1846, când s-a făcut reforma adminstrativă.

„În prezent nu există ţinut secuiesc. Sunt câteva judeţe din România în care locuieşte şi populaţie maghiară. În acest context s-a promovat ideea unui teritoriu secuiesc în presa străină şi forurile internaţionale.

Denumirea nu ar trebui folosită, deoarece dă legitimitate ideii de autonomie, care a dispărut odată cu decizia statului ungar în 1876”, spune istoricul Marius Diaconescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti.