România, ajutor multidimensional față de Ucraina. Marcel Ciolacu: Am fost solidari

Marcel Ciolacu a fost întrebat cum a fost afectată România și cum va proceda mai departe. El a spus că țara noastră a resimțit impactul economic. Însă nu suntem singurii, ci întreaga economie mondială a fost afectată.

Șeful Guvernului și-a exprimat speranța că pierderile de vieți omenești din conflictul din Ucraina se vor opri și că economiile multor țări vor începe să se stabilizeze, a adăugat Marcel Ciolacu.

„România, în primul rând, a dovedit şi umanitate şi o implicare printr-un ajutor multidimensional faţă de Ucraina. România e membră a UE şi a NATO. Avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina, aproape 650 de km. Primul val a fost, în primul şi primul rând, prin România. Ştiţi implicarea românilor, cât de săritori am fost şi de solidari.

Am fost afectaţi economic. Nu numai noi. Întreaga economie mondială.

Vedeţi că economii mai dezvoltate decât cea a României au intrat în recesiune. Sperăm ca, în perioada următoare, să se găsească cele mai bune soluţii.

În primul rând, să nu mai moară oameni pe frontul din Ucraina şi pe urmă economiile se aşază. Sunt ferm convins”, a declarat el vineri, pe 23 februarie, la Târgu Mureș.

SUA laudă România pentru ajutorul acordat Ucrainei

Tot vineri, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a exprimat numai cuvinte de apreciere în ceea ce privește angajamentul constant al Guvernului de la București față de sprijinul acordat refugiaților de război din Ucraina.

În urmă cu doi ani, Rusia a declanșat un război ilegal împotriva Ucrainei. În acest conflict militar, există un agresor și o victimă. Rusia luptă pentru cucerire, în timp ce Ucraina se angajează în luptă pentru propria sa libertate. De la începutul conflictului, pe 24 februarie 2024, peste cinci milioane de refugiați de război au căutat protecție și siguranță temporară sau pe termen lung în România.

Reprezentantul SUA apreciază eforturile remarcabile ale societății românești de a-i ajuta pe vecinii lor, oferindu-le hrană, adăpost, asistență medicală, transport și sprijin pentru a-și continua călătoria sau pentru a rămâne în România.

Cu ceva timp în urmă, doamna Kavalec s-a întâlnit personal cu o refugiată de război din Ucraina în Iași. Aceasta i-a mărturisit că „românii sunt îngerii noștri păzitori”. Sprijinul generos al societății românești nu doar că a salvat vieți, dar a și reprezentat o sursă de inspirație la nivel global. Din punctul său de vedere, este imperativ să continuăm să oferim un sprijin ferm Ucrainei.

Conform declarațiilor sale, grupările pro-Kremlin au folosit ura și campaniile de dezinformare pentru a alimenta sentimentele de ostilitate împotriva refugiaților de război la nivel mondial. Cu toate acestea, astfel de tactici nu vor reuși. Rămânem uniți în sprijinul ferm pentru Ucraina, inclusiv în protejarea refugiaților de război. Mai multe puteți citi aici.