Cum va atesta Ucraina „moldovenitatea“ unor localități?

Anatol Popescu, actualul președinte și membru fondator al Asociaţiei Național-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa din Ucraina, a vorbit vineri, 23 februarie 2024, despre dezbaterea în format online, organizată în grabă, a Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței, despre proiectul „Regulamentului de stabilire a listei localităților în care locuiesc în mod tradițional persoanele aparținând minorităților (comunităților) naționale din Ucraina, sau în care aceste persoane reprezintă o parte semnificativă a populației”.

Potrivit spuselor sale, oficialii ucraineni se vor baza pe datele recensământului general al populației din Ucraina din anul 2001, folosit pentru a atesta „moldovenitatea” unor localități din regiunea Cernăuți și din raioanele basarabene ale regiunii Odesa, în conformitate cu recensământul Regatului României din anul 1930.

Există cu adevărat naționalitatea „moldovenească”?

În acel recensământ, nu există mențiuni despre vreo naționalitate „moldovenească” în acele localități din Ucraina. Erau recenzate ca ROMÂNI. În această situație, „MOLDOVENI = ROMÂNI”? Oare recensămintele din perioadele ocupației țariste.sovietice vor avea mai multă greutate? Momentan, nimeni nu știe.

„Tocmai s-a încheiat dezbaterea în format online, organizată în mare grabă de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței, cu privire la proiectul ”Regulamentului de stabilire a listei localităților în care locuiesc în mod tradițional persoanele aparținând minorităților (comunităților) naționale din Ucraina, sau în care aceste persoane reprezintă o parte semnificativă a populaţiei”…

Foarte interesantă se întrevede situația dată, care se va baza pe recensământul general al populației din Ucraina din 2001 (unicul din perioada de independență), în care localitățile cu populație majoritară sau parțială (peste 10%) ”moldovenească” din Ucraina din dreapta Nistrului vor face dovada continuității lor cu … recensământul Regatului României de la 1930, în care nici pomină nu este de vreo naționalitate ”moldovenească” în aceste localități, și noi eram recenzați cum e și normal, ca ROMÂNI!

Se pare că, începând cu anul de grație 2024 Ucraina va atesta ”moldovenitatea” unor localități din regiunea Cernăuți și din raioanele basarabene ale regiunii Odesa folosindu-se de un recensământ din România anului 1930.

Deci, doamnelor și domnilor: MOLDOVENI = ROMÂNI, sau recensămintele din perioadele ocupației țariste sau sovietice vor avea mai multă greutate în acest caz concret?”, a scris, vineri, Anatol Popescu pe contul său de Facebook.

Asociaţiei Național-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a fost înregistrată şi a dobândit personalitate juridică pe data de 6 iulie 2006. Este o organizaţie non-guvernamentală apolitică din țara vecină.