Marcel Ciolacu, prim-ministrul, a dezvăluit că va fi inițiat programul „Rabla pentru tractoare”. Prin acest demers se oferă fermierilor un sprijin financiar de până la 20.000 de euro.

Marcel Ciolacu a anunțat că pentru prima dată va fi finanțat programul „Rabla pentru tractoare” prin Fondul pentru Mediu.

Rabla pentru tractoare vine în sprijinul fermierilor

Rabla pentru tractoare are ca scop sprijinirea producției interne de tractoare și oferirea de ajutor, în special micilor proprietari de terenuri agricole. Aceștia vor primi un sprijin financiar nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat pentru acest program este de 500 de milioane de lei. Mecanismul implementat va avea un nivel minim de birocrație.

„În premieră, finanțăm prin Fondul pentru mediu, programul „Rabla pentru tractoare”. Susținem producția internă de tractoare și ajutăm mai ales micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat este de 500 milioane lei, iar mecanismul va fi unul cu minim de birocrație.”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Administrația Fondului pentru Mediu lucrează la ghidul solicitantului

Programul „Rabla pentru tractoare” din 2024 este destinat exclusiv micilor fermieri. În prezent, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) lucrează la elaborarea ghidului solicitantului. Acesta va cuprinde toate informațiile necesare privind modalitatea de accesare a sprijinului pentru achiziționarea unui tractor nou.

Șeful AFM a explicat, anterior, mecanismul prin care fermierii vor putea accesa acest program. Conform acestuia, cei care renunță la un tractor vechi vor primi un voucher. El va putea fi utilizat pentru achiziționarea unui tractor nou.

tractor, bani, Rabla pentru tractoare, fermieri
SURSA FOTO: Pexels

Suma pentru achiziționarea tractorului nou poate ajunge până la 55.000 de euro

Potrivit declarațiilor șefului AFM, valoarea maximă a tractorului nu va depăși suma de 55.000 de euro. Acesta a precizat că programul este o schemă de ajutor de stat. Ea e destinată producătorilor agricoli. Ei vor primi un grant de până la 20.000 de euro din partea AFM.

Conform declarațiilor președintelui AFM, grantul în valoare de 20.000 de euro poate fi utilizat pentru achiziționarea unui tractor și a utilajelor necesare. Acesta a subliniat că, deoarece programul este o schemă de ajutor de stat, este necesară o cofinanțare din partea fermierilor beneficiari.

Pentru a fi considerați eligibili în cadrul Programului Rabla pentru tractoare și pentru a beneficia de un voucher în valoare de 20.000 de euro, fermierii trebuie să renunțe la o mașină veche sau la un tractor vechi. Șeful AFM a explicat că termenul „rabla” se referă nu neapărat la tractorul vechi. El face trimitere la orice vehicul mai vechi. Suma pentru achiziționarea tractorului nou poate ajunge până la 55.000 de euro.