Programul Tomata: Statul acordă 1.500 de euro

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că Programul Tomata, ajutorul acordat de stat cultivatorilor de roșii, atinge noi recorduri.

Programul Tomata va aduce 1.500 de euro în conturile fermierilor. Ministrul Florin Barbu a declarat că Programul Tomata pentru anul 2024 se îndreaptă spre un nou record în ceea ce privește numărul de beneficiari. În timp ce anul trecut aproximativ 22.000 de legumicultori au beneficiat de acest ajutor de minimis, numărul celor înscriși în acest an depășește 25.000.

Barbu consideră că succesul programului se datorează și modificărilor aduse acestuia, în special acordarea a 50% din valoarea ajutorului încă de la început, pentru înființarea culturilor.

„Și anul acesta este un record. Anul trecut am avut 22.600 de dosare depuse pentru programul tomata în spații protejate, anul acesta s-au depus 25.600 de dosare.

Suntem într-o creștere accentuată, iar încurajarea vine și din momentul în care am speculat cadrul Ucraina și am putut da fermierilor o sumă de 1.500 de euro pentru a-și înființa culturile.

Diferența de 1.500 de euro o vom da în luna septembrie, atunci când vor demonstra cu facturi de valorificare”, a precizat Barbu, într-un interviu la Prima News.

Florin Barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Diversificarea Programului Tomata și noi subvenții pentru fermieri în 2024

Totodată, șeful MADR susține că, începând de anul viitor, se dorește diversificarea Programului Tomata, astfel încât ajutorul să fie acordat pentru toate legumele cultivate în spații protejate, cu condiția ca jumătate din suprafață să fie cultivată cu tomate.

Fermierii care se ocupă de cultivarea legumelor în sere pot primi un sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați. Ajutorul este oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul programului destinat culturii de tomate.

Agricultorii sunt încurajați să își depună cererile în această perioadă, având termen până pe data de 16 mai 2024. Ministerul informează cultivatorii de legume că solicitările pentru programul destinat culturii de tomate trebuie depuse la Direcțiile Agricole Județene. Sumele urmează să fie acordate în două tranșe.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a confirmat că se lucrează la implementarea unei noi subvenții destinate fermierilor din domeniul legumicol, cu accent pe producătorii de ceapă. Aceasta va fi similară cu subvenția de care se bucură, în prezent, cultivatorii de usturoi.

Conform informațiilor oficiale, aceste fonduri constituie ajutoarele naționale tranzitorii finanțate din fonduri europene. Aceste sume vor fi distribuite către peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal și către 200.000 de fermieri din sectorul zootehnic.