Volodimir Zelenski dorește o întrevedere cu Viktor Orban

Volodimir Zelenski vrea să îl înfrunte pe Viktor Orban! Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean a spus miercuri, pe 6 decembrie, că doreşte să organizeze o întâlnire între liderii Ucrainei şi Ungariei. Scopul este de a discuta despre deblocarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

Budapesta se opune propunerii Comisiei Europene de a începe negocierile pentru aderarea Kievului la blocul comunitar.

Potrivit Reuters, decizia privind aderarea Ucrainei la UE este o decizie pe care liderii europeni trebuie să o ia în unanimitate în cadrul summitului de săptămâna viitoare.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski / SURSA FOTO: Dreamstime

Andrii Yermak a spus că a vorbit cu ministrul ungar de externe Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban. Asta după ce premierul maghiar şi partidul său au declarat în mod public că se opun începerii negocierilor de aderare.

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski a scris pe Telegram că a convenit cu Szijjarto „să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru o astfel de întâlnire”.

Budapesta este deschisă unei astfel de întâlniri

Peter Szijjarto a afirmat, la rândul său, într-un comunicat, că Budapesta este deschisă la o astfel de întâlnire. Dra aceasta are sens doar dacă există şansa ca ea să aibă un rezultat pozitiv, a precizat el. Potrivit șefului diplomației maghiare, „pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare”.

În prezent, Andrii Iermak se află la Washington alături de o delegaţie ucraineană. Acolo, discută despre ajutorul american acordat Kievului. Acesta a spus că Ucraina „se bazează pe o decizie pozitivă” la reuniunea UE de săptămâna viitoare.

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski a mai precizat că în zilele următoare, Parlamentul de la Kiev va examina legislaţia esenţială pentru candidatura de aderare a Ucrainei.

„Ne îndeplinim obligaţiile în totalitate”, a spus el.

Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE

Luna trecută, Viktor Orban a anunțat că el și guvernul său se vor „opune” discuțiilor programate cu Uniunea Europeană. Acestea vor viza la posibilitatea de a oferi Ucrainei o invitație oficială de aderare la blocul comunitar.

Premierul ungar a subliniat că Ucraina se află „la ani lumină” distanță de a deveni membru al Uniunii Europene, arată euronews.com. Mai multe puteți citi aici.