Ungaria nu vrea Ucraina în NATO

Ungaria exclude posibilitatea aderării Ucrainei la NATO. Potrivit declarației de miercuri a ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, Ucraina nu are nicio șansă.

El a subliniat că „în circumstanţele actuale”, o posibilă aderare a Ucrainei la NATO nu intră în discuție.

El a făcut aceste declarații la Bruxelles. Ministrul a vorbit după participarea la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO. Oficialul a precizat că aceasta nu este doar viziunea Ungariei, ci și a aliaților. El a declarat că „Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă”.

„A devenit clar pentru toţi că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO nici până la următorul summit, nici în timpul următorului summit”, a afirmat Peter Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a subliniat că este firesc ca o țară să nu poată deveni membră a unei alianțe militare atâta timp cât este angajată într-un conflict armat.

Budapesta acuză Kievul de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare

În cadrul aceleiași intervenții, reprezentantul Ungariei a mai abordat și tema tensiunilor care există în acest moment între Ungaria și Ucraina. Poziția țării sale este că Ucraina se face vinovată pentru încălcarea drepturilor minorităţii maghiare. Ea este estimată la circa 150.000 de persoane.

Relațiile dintre Budapesta și Kiev au cunoscut o deteriorare suplimentară în urma refuzului premierului ungar, Viktor Orban, de a oferi sprijin militar Ucrainei. Totul, în contextul războiului dus împotriva Rusiei și a apropierii Ungariei de această țară.

De asemenea, guvernul ungar este singurul în rândul statelor membre ale Uniunii Europene și NATO care menține relații strânse cu Vladimir Putin.

Reamintim și că Viktor Orban a anunțat că Ungaria nu va oferi sprijin Ucrainei în nicio platformă internațională. Pentru ca situația să se schimbe, Orban dorește să fie restabilite drepturile minorității maghiare din regiunea Transcarpatia.

Candidatura Ucrainei la UE va fi discutată în decembrie 2023

Liderii Uniunii Europene au programată o întâlnire pe această temă pe 14 și 15 decembrie. În plus, recomandarea privind candidatura Ucrainei constituie un punct extrem de important pe agenda internațională.

Cu toate acestea, Viktor Orban crede că liderii Consiliului „ar trebui să aibă o discuție sinceră și deschisă cu privire la fezabilitatea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene în Ucraina”.

În viziunea sa, în prezent, obiectivele se concentrează pe victoria militară a Ucrainei și înfrângerea militară a Rusiei, cu scopul de a genera schimbări politice fundamentale în Rusia.