Ce se ascunde în spatele Academiei lui Viktor Orban

În ultimul deceniu, premierul Viktor Orban a depus eforturi constante pentru a încerca transformarea generațiilor tinere în suporteri ai Fidesz:

 • de la centralizarea sistemului educațional și încurajarea unei agende naționaliste
 • la o propagandă stridentă prin intermediul mass-media controlate de Fidesz
 • până susținerea financiară masivă a organizațiilor de tineret și studențești prietene

Așa a luat naștere și Mathias Corvinus Collegium (MCC), o instituție de formare apropiată partidului, scrie Bloomberg.

Într-un fost hotel de patru stele din districtul 11 ​​din Budapesta, Mathias Corvinus Collegium invită tinerii într-o lume relativă a luxului.

Sediul său, aflat la 20 de minute de mers pe jos de Dunăre, oferă acces la spa și spații de studiu cu vedere la un parc cu un iaz pe care plutesc rațe.. Studenții iau parte la seminarii în care învață orice, de la transformarea digitală, la modernismul în arhitectură:

 • se pot relaxa într-o cafenea numită după filosoful englez conservator Roger Scruton
 • se pot înscrie pentru excursii de studiu în Marea Britanie și Irlanda

Colegiul este finanțat cu peste un miliard de dolari

Dar MCC nu este o instituție tipică, într-o țară în care puterea este centrată în jurul unui singur om și a viziunii sale asupra lumii.

Colegiul este finanțat cu peste un miliard de dolari de către prim-ministrul Viktor Orban și guvernul său pentru a-i hrăni pe viitorii lideri ai Ungariei. Susținut de bani care depășesc bugetul combinat al învățământului superior din restului țării, MCC a devenit un teren de antrenament pentru următoarea generație de discipoli ai lui Orban, pentru a se asigura că forțele naționaliste care susțin „democrația sa iliberală” sunt bine instruite și exportate.

Luna trecută, MCC a deschis un alt sediu în Slovacia, care se adaugă celor 18 centre din Ungaria, unei universități la Viena și extinderii în România și Ucraina. De asemenea, are sucursale și parteneriate la Bruxelles, Berlin și în Marea Britanie.

MCC a găzduit evenimente la care au vorbit nume cunoscute, inclusiv fostul prezentator Fox News, Tucker Carlson, și profesorul de la Universitatea Columbia, Jeffrey Sachs, care a împărtășit unele dintre criticile lui Orban privind sancțiunile împotriva Rusiei după războiul din Ucraina. Recent, fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, un aliat al lui Orban împotriva imigrației, care a fost acuzat că a dat mărturii false într-o anchetă de corupție, a fost primit cu mare fast la un eveniment MCC, la Budapesta, pe 8 noiembrie.

Colegiul se descrie ca fiind „independent, nu și neutru din punct de vedere al valorii

Consiliul de administrație al MCC este prezidat de Balazs Orban, un consilier apropiat al premierului ungar, deși nu are legătură cu acesta. Colegiul se descrie ca fiind „independent, nu și neutru din punct de vedere al valorii”, iar misiunea sa principală este să dezvolte talentul, mai degrabă decât să impună orice ideologie, conform conducerii sale.

„Nu este vorba despre puterea soft maghiară”, a declarat Balazs Orban la Paris în această lună. „Este vorba despre studenții mei. Sunt responsabil pentru noua generație de maghiari”, a menționat el.

MCC oferă cursuri suplimentare pentru studenții care frecventează alte școli și universități, pentru a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice, scrisul și comunicarea.

Având cursuri care variază de la economie la psihologie, MCC:

 • acoperă nivelul primar
 • oferă sprijin de cercetare pentru doctorate, în principal în științe umaniste

O pârghie-cheie a influenței lui Orban asupra educației

Cu toate acestea, nu este o unitate de învățământ obișnuită. După începuturile umile, ca o mică academie fondată în anii 1990, s-a transformat într-o pârghie-cheie a influenței lui Orban asupra educației. Este susținută de o putere financiară uriașă.

O injecție de active, din 2020, a făcut ca MCC să dețină 10% din acțiunile rafinăriei de petrol Mol Nyrt și din compania de produse farmaceutice Gedeon Richter Nyrt. Cele două companii reprezintă aproximativ jumătate din indicele bursier al Ungariei.

MCC se mândrește cu proprietăți impresionante în Ungaria

MCC se mândrește cu proprietăți impresionante în Ungaria și cu un pachet majoritar de acțiuni la Libri. Acesta este un vânzător de cărți care a stârnit controverse prin împachetarea unor cărți în folie de plastic.

Conducerea lui Orban a pompat sume „extraordinare” de bani în MCC pentru a contribui la cultivarea unui cerc de intelectuali. Ei vor ajuta partidul Fidesz:

 • să păstreze puterea acasă
 • să-și lărgească influența în străinătate

Orban, în vârstă de 60 de ani, a promovat narațiunea conform căreia străinii încearcă să submineze Ungaria. În 2018, Universitatea Central Europeană, finanțată de miliardarul George Soros, a declarat că a fost forțată să plece din țară după o ceartă cu guvernul Orban.

Săptămâna aceasta, Orban a dezvăluit crearea unei Agenții pentru Protecția Suveranității. Scopul este eliminarea oricăror eforturi străine de a influența politica.

Războiul din Ucraina a adăugat un alt strat războiului cultural dus de Orban cu ceea ce el numește elitele liberale din Europa de Vest. Orban:

 • a încheiat acorduri energetice cu Moscova
 • a încercat să limiteze ajutorul UE pentru Ucraina
 • a cerut public blocului să anuleze sancțiunile economice împotriva Rusiei

Luna trecută, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Beijing.

Între timp, Orban îl vizează pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe fiul lui George Soros, Alex, în ultima sa campanie de afișe.

Mult mai controversată este extinderea MCC în țările vecine

Mult mai controversată este extinderea MCC în țările vecine, care au minorități maghiare, după ce Ungaria a pierdut mai mult de jumătate din teritoriu în urma Primului Război Mondial. Pe site-ul său, colegiul vorbește despre încurajarea patriotismului și promovarea tinerilor ”cărora le pasă de națiunea maghiară”.

Luna trecută, MCC a dezvăluit un nou institut dedicat cercetării conștiinței naționale a Ungariei. Acesta a folosit studii de caz ale etnicilor maghiari din străinătate pentru a ajuta la definirea a ceea ce înseamnă a fi parte a națiunii.

Anita Major, co-președește al institutului, a spus că cercetarea:

 • va fi apolitică
 • va analiza și punctul de vedere al populației majoritare

MCC are o filială în vestul Ucrainei. Această țară este acuzată de Orban că a privat minorității etnice maghiare de dreptul de a-și folosi limba. El spune că asta s-a întâmplat în special în educație.