Partidul lui Viktor Orban vrea să scape de imixtiunea străină

Protecția suveranității naționale este pe ordinea de zi a partidului maghiar FIDESZ, formațiune condusă de chiar de premierul Ungariei, Viktor Orban. FIDESZ inițieză o lege prin care să scape de imixtiunea străină în Ungaria.

Partidul lui Orban, aflat la guvernare, a înaintat marți parlamentului maghiar un proiect de lege care privește protecția suveranității naționale. Scopul anunțat este acela ca Ungaria să se apere împotriva ingerinței politice nejustificate a unor persoane sau grupuri străine, transmite Reuters.

Legea vine în timp ce Viktor Orban a intensificat campania partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. În ultimii 13 ani, premierul maghiar s-a contrat în repetate rânduri cu Uniunea Europeană în privința drepturilor democratice din Ungaria.

Proiectul de lege ar înființa o autoritate separată pentru a explora și monitoriza riscurile de interferență politică și va recomanda modificări ale reglementărilor.

Închisoare pentru membrii partidelor care au finanțare externă

De asemenea, ar pedepsi finanțarea externă, interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri, cu până la trei ani de închisoare.

„Suveranitatea Ungariei este afectată și prezintă, de asemenea, un risc crescut pentru securitatea națională, dacă puterea politică ajunge în mâinile unor persoane sau organizații dependente de orice putere, organizație sau persoană străină”, se arată în proiectul de lege.

Viktor Orban a obținut a patra victorie zdrobitoare în 2022. Premierul are o majoritate de două treimi în parlament, ce îi permite lui FIDESZ să schimbe orice legislație,

UE a suspendat fonduri de miliarde de euro către Ungaria. Din cauza unei dispute privind statul de drept în timpul mandatului lui Orban. Care a făcut apel la alegătorii conservatori prezentându-se drept un apărător al intereselor naționale ale Ungariei.

Legislația, propusă pentru prima dată în septembrie, a coincis cu lansarea unei campanii de defăimare pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Și cu un sondaj cu melodii anti-UE despre politicile blocului, inclusiv finanțarea pentru Ucraina și discuțiile privind aderarea la UE a țării distruse de război.

O nouă campanie cu panouri publicitare a fost pornită de FIDESZ. În același ton cu precedenta. Însoțită de un sondaj, la începutul săptămânii, luni.

Sloganul de data aceasta este „Să nu dansăm pe melodiile lor”. Și o înfățișează pe Ursula von der Leyen alături de Alex Soros, fiul „dușmanului” Ungariei, George Soros.