Potrivit lui Didier Reynders, Comisia Europeană nu poate plăti niciun fel de fonduri către Ungaria. Pentru acest lucru, comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene spune că Budapesta trebuie să îndeplinească cerințele și să remedieze deficiențele.

Ungaria nu poate primi fonduri de la Comisia Europeană

Didier Reynders a subliniat marți, pe 21 noiembrie, că în Ungaria se află în curs de implementare mai multe reforme. Printre acestea se numără şi măsuri în domeniul sistemului judiciar, a spus el în cadrul dezbaterii “Periclitarea continuă a statului de drept şi a independenţei justiţiei, precum şi neîndeplinirea condiţiilor pentru finanţări UE de către Ungaria”, care avut loc în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European, potrivit MTI.

Comisarul pentru justiţie al CE a precizat că Ungaria a făcut deja foarte multe, însă anumite probleme sunt în continuare nerezolvate. Potrivit acestuia, există minusuri în privinţa independenţei justiţiei, drepturilor minorităţilor sexuale, legii protecţiei copilului şi legislaţiei care garantează libertatea academică.

”Consiliul Uniunii Europene a interzis crearea unui nou angajament legal cu fundaţiile nonprofit pentru implementarea oricărui program european, întrucât există riscul apariţiei unor conflicte de interese în ceea ce priveşte managementul acestora”, a declarat Johannes Hahn, comisarul responsabil de buget.

Acesta a adăugat că în Ungaria au avut loc schimbări, dar măsurile luate până acum nu sunt suficiente.

Până la data de 15 decembrie, CE trebuie să evaluarea situaţiei privind rezolvarea parţială sau integrală a problemelor de către Ungaria. Potrivit comisarului UE, după întreprinderea mai multor paşi suplimentari, are posibilitatea de a anula restricţiile.

Fidesz susține că PE atacă independența Ungariei

Tamás Deutsch, şeful delegaţiei Fidesz în Parlamentul European, a declarat că “obsesia” PE este ca prin atacuri politice să îi ajute în Ungaria pe cei care au aceleaşi principii ca ei, “stânga maghiară a dolarilor”. Acesta susține că este un joc de putere murdar, sunt concertate atacuri la independenţa Ungariei. Iar între timp, “pălăvrăgesc” într-una despre statul de drept, spune Deutsch.

“Indiferent de tertipurile la care apelează, noi nu vom dansa aşa cum se cântă la Bruxelles! Ne vom proteja suveranitatea naţională”, a declarat el.

Tamás Deutsch a afirmat, de asemenea,  că “birocraţii pro-război de la Bruxelles trebuie goniţi”. Potrivit acestuia, în loc de o politică de “mângâiat pe creştet migranţii”, frontierele externe ale UE trebuie protejate împotriva migranţilor ilegali. Șeful Fidesz a adăugat că Ungaria respinge şi “nebunia ideologică de gen” a celor de la Bruxelles.