Ungurii cutremură Europa

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sugerat o soluție de compromis în privința aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

El a propus, în schimb, încheierea unui acord de parteneriat strategic cu țara vecină.

Această declarație vine în contextul negocierilor dinaintea unui summit crucial al UE, unde liderii celor 27 de state membre vor decide dacă invită Ucraina să înceapă discuțiile de aderare.

Ungaria, considerată un potențial obstacol, a fost reticentă față de propunerea actuală a Comisiei Europene.

Propunerea lui Orban, prezentată într-un interviu la radio, ar implica semnarea unui acord care ar putea dura între 5 și 10 ani, având drept scop apropierea celor două țări și rezolvarea unor chestiuni semnificative în relația lor.

Viktor Orban nu a respins aderarea Ucrainei la UE

Cu toate că premierul ungar nu a respins complet ideea aderării Ucrainei la UE, el a subliniat că există aspecte care trebuie clarificate înainte de a demara negocierile de aderare.

Orban a subliniat importanța eliminării decalajului existent în prezent între UE și Ucraina și a propus un proces gradual care să permită celor două părți să lucreze împreună.

„UE ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. Acest acord ar putea dura până la 5-10 ani, haideți să le apropiem, deoarece decalajul este prea mare acum. Să dăm timp să lucrăm împreună, iar când vom vedea că putem lucra împreună, atunci să aducem în discuție problema aderării”, a declarat Viktor Orban.

De asemenea, prim-ministrul de la Budapesta a exprimat preocupări cu privire la situația din Ucraina și a îndemnat la încetarea focului.

El a sugerat că, dacă UE dorește să sprijine financiar Ucraina, ar trebui să înființeze un fond financiar separat în afara bugetului UE. Acesta trebuie bazat pe un acord interguvernamental. Această abordare ar oferi o soluție flexibilă și ar putea facilita sprijinul financiar fără a afecta direct bugetul comunitar.

viktor orban
SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria amenință că va bloca ajutorul UE pentru Ucraina

Ungaria amenință să blocheze un ajutor european de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina . Țara se opune prin veto cererii de aderare a Kievului la UE. Totul se întâmplă pe fondul unei dispute în spirală între Bruxelles și Budapesta.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, s-a deplasat luni în Ungaria pentru a discuta cu premierul Viktor Orban. Vizita a reprezentat o încercare de a calma relațiile înainte de summitul crucial programat pentru 14-15 decembrie.

În cadrul acestuia, se așteaptă ca șefii de stat din UE să decidă deschiderea unor discuții oficiale cu Ucraina cu privire la aderare.

După întrevedere, niciun oficial nu a stat de vorbă cu presa.

Partidul Fidesz al premierului Orban a lansat luna aceasta un atac personal împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Partidul a afișat panouri publicitare care o arată alături de Alex Soros, fiul finanțatorului liberal de origine maghiară George Soros. Sloganul de pe afișe sună astfel: „Să nu dansăm pe muzica lor”.

Adresându-se membrilor la congresul partidului Fidesz din 18 noiembrie, Orban și-a intensificat atacurile la adresa UE.

„Sunt profund convins că trebuie să spunem nu modelului european de la Bruxelles. Trebuie să spunem nu pentru că este nesustenabil, pentru că nu are viitor. Sunt convins că astăzi, la Bruxelles, Europa este distrusă și condusă spre ruine”, a declarat Orban în fața susținătorilor, înainte de a-și repeta amenințarea de a se opune prin veto cererii de aderare a Ucrainei la UE.