Olanda ar putea să părăsească Uniunea Europeană

Partidul Libertăţii (PVV) s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri din Olanda. Formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders a obţinut, conform sondajelor de la ieşirea de la urne, 36 din cele 150 de mandate de deputat.

Pe locul secund sunt social-democraţii. Ei vor avea 25 de parlamentari. VVD, partidul liberal al premierului Mark Rutte, a pierdut zece locuri în parlament şi va mai avea doar 24. Noul partid de centru NSC va avea probabil 20 de deputaţi.

Este de urmărit dacă PVV va reuşi să reunească o coaliţie majoritară în jurul programului său antieuropean, antiislamic şi antimigraţie. În campania electorală, Wilders nu a mai fost la fel de virulent împotriva musulmanilor ca în trecut. Unii analişti chiar l-au numit „Geert Milders” (Geert cel moale), remarcă AFP. Principalele sale propuneri sunt suspendarea dreptului la azil şi un referendum privind apartenenţa Olandei la Uniunea Europeană.

„Odată cu reducerea afluxului de azilanţi şi a imigraţiei către Olanda, se va reduce şi islamizarea ţării noastre. Olanda nu este o ţară islamică: nu vrem şcoli musulmane, Coranuri şi moschei”, a explicat Wilders.

Intenţia partidului este de a relua controalele la frontiere. PVV plănuiește interzicerea accesului celor care încearcă să treacă din ţări vecine considerate „sigure”. Imigranţii ilegali ar urma să fie arestaţi şi expulzaţi. În plus, sirienilor trebuie să li se retragă permisele de azil temporar deoarece „anumite părţi din Siria sunt acum sigure”.

Referendum național despre „Nexit”

Programul PVV include şi introducerea unui permis de muncă pentru cetăţenii din UE care doresc să se angajeze în Olanda.

O propunere radicală este şi un „referendum obligatoriu despre Nexit” – retragerea Olandei din Uniunea Europeană. Până atunci, Olanda trebuie să fie beneficiar net al fondurilor europene. Și nu contributor net ca în prezent. Partidul lui Wilders se opune oricărei extinderi a UE şi insistă asupra dreptului de veto la Bruxelles.

Anti-europenismul PVV merge până la ideea eliminării drapelelor Uniunii Europene de pe sediile instituţiilor guvernamentale.

„Aici este Olanda. Aici se arborează doar drapelul naţional. (…) Principiul nostru director este următorul: să acţionăm în interesul Olandei şi al olandezilor. Ţara noastră înainte de orice”, arată  programul partidului.