Geert Wilders, câștigătorul alegerilor parlamentare

UPDATE

Partidul Libertății, sub conducerea lui Geert Wilders, a reușit să obțină cel mai mare număr de mandate în alegerile parlamentare din Olanda. Cu 37 de mandate, formațiunea lui Wilders a înregistrat un succes notabil.

Este, totuși, insuficient pentru a forma noul guvern.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Geert Wilders, liderul de dreapta din Olanda, ar fi obținut o victorie semnificativă în alegerile din această țară. Aceste informații se bazează pe primele rezultate ale unui exit poll.

În urma câștigării alegerilor, partidul său, Partidul pentru Libertăți (PVV), ar primi aproximativ 35 de locuri din cele 150 disponibile în parlament. Numărul este în creștere semnificativă față de alegerile din 2021.

Rezultatele indică faptul că PVV va deveni cel mai mare partid, depășind guvernul actual condus de Mark Rutte.

Printre obiectivele lui Wilders se numără interzicerea moscheilor și părăsirea Uniunii Europene. Acum se pune întrebarea dacă alte partide vor fi dispuse să se alăture PVV într-o coaliție. Partidul acestuia nu va avea majoritate absolută în parlament.

Wilders și-a exprimat dorința de a lucra împreună cu alte partide și de a găsi soluții.

El a sugerat că ar putea face concesii cu privire la aspecte precum interzicerea moscheilor, încercând să deschidă calea pentru formarea unei coaliții.

„Nu vom vorbi despre moschei, Coran și școli islamice”, spunea acesta.

Geert Wilders
SURSA FOTO: BBC

Javier Milei, un alt politician de dreapta care a câștigat alegerile

Geert Wilders nu este singurul lider de dreapta care a obținut o victorie în alegeri. Vorbim despre Javier Milei, noul președinte al Argentinei.

Milei, care a profitat de un val de furie a alegătorilor față de curentul politic dominant, a câștigat cu o diferență mai mare decât se aștepta. El a obținut aproximativ 56% din voturi, față de puțin peste 44% pentru rivalul său, ministrul Economiei, Sergio Massa, care a cedat.

Milei promite o terapie de șoc economică. Planurile sale includ închiderea băncii centrale, renunțarea la peso și reducerea cheltuielilor, reforme potențial dureroase care au avut ecou în rândul alegătorilor furioși din cauza situației economice precare.

Provocările lui Milei sunt enorme. El va trebui să se confrunte cu visteria goală a guvernului și a băncii centrale, cu un program de îndatorare de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional, cu o inflație de aproape 150% și cu o serie amețitoare de controale de capital.

Milei a fost deosebit de popular în rândul tinerilor. Ei au crescut văzând cum țara lor se clatină de la o criză la alta.