Aderarea la Schengen se pare că nu se va întâmpla prea curând. Olanda a venit cu o declarație de ultim moment. Țara nu-și va retrage veto-ul privind aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. Acest anunț a fost făcut de ministrul pentru migrație al regatului olandez.

Este o lovitură devastatoare în egală măsură şi pentru România. Ţara noastră şi vecinii bulgari merg în tandem în procesul de aderare la Schengen.

„Țările de Jos nu-și vor retrage veto-ul asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat pentru radioul public bulgar (BNR) ministrul pentru migrație al regatului, Eric van der Burg.

Aderarea la Schengen a Bulgariei, blocată de Olanda

După Consiliul Justiție și Afaceri Interne de la Luxemburg, el a oferit un răspuns categoric.

„Situația din acest moment nu s-a schimbat și nu văd să se schimbe pe termen scurt”, a informat Novinite.

Ministrul van der Burg a declarat, din nou, că insistă asupra unei misiuni în Bulgaria. Se dorește acest lucru înainte de a se lua o decizie finală a țării sale.

„În primul rând, dorim o misiune independentă care să stabilească faptele. Apoi așteptăm un raport al Comisiei Europene, în care să fie scris: Ei nu numai că au adoptat legile necesare legate de statul de drept, dar le și pun în aplicare”, a spus acesta.

Olanda
Olanda/SURSA FOTO: Dreamstime

Spania susține un vot pozitiv în decembrie

Pe de altă parte, Spania susține aderarea României și Bulgariei la spațiul comunitar.

„Admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen poate fi votată în decembrie”, a declarat ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska.

Trebuie spus că Spania deține în prezent președinția Consiliului UE. Fernando Grande-Marlaska a participat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de la Luxemburg.

Se lucrează intens cu Austria și cu toate cele 27 de țări membre

Potrivit acestuia, votul poate avea loc la un astfel de consiliu sub președinția spaniolă, care va avea loc în decembrie la Bruxelles. El a ținut să arate că Spania va face totul pentru a ajunge la acest acord în decembrie.

„Vom face totul pentru a ajunge la acest acord în decembrie. Încercăm să îl obținem, ținem pumnii, lucrăm foarte mult la el. Lucrăm cu Austria și cu toate cele 27 de țări membre. Și cred că, în final, vom reuși”, a declarat Fernando Grande-Marlaska pentru BNR.

Blocaj pentru Austria

Recent, presa din Austria a acuzat că România ar bloca detaşarea a doi ofiţeri austrieci la sediul NATO din Bruxelles. Motivul ar fi tocmai votul împotriva aderării României la spaţiul Schengen, dat de Austria. Această ţara nu este membru NATO. Cu toate acestea, participă la Parteneriatul pentru Pace şi la operaţiunile conduse de NATO cu mandat de la Consiliul de Securitate ONU.

La acest moment, doi ofiţeri din Austria aşteaptă acreditarea încă de la începutul lunii august. România a fost cea care a cerut o prelungire a termenului. Cu alte cuvinte, țara noastră a cerut timp de gândire pentru a vedea dacă permite armatei austriece accesul.