Într-un mesaj rostit noaptea trecută, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că poporul ucrainean foloseşte armele împotriva răului mai eficient decât oricine altcineva în lume.

Zelenski le-a spus compatrioţilor despre atacurile intensificate ale Rusiei care au avut loc în cursul zilei şi despre eficienţa contracarării lor datorită armamentului furnizat de Occident, în special sistemele americane de rachete antiaeriene Patriot. El a părut să facă aluzie şi la aşteptata contraofensivă, subliniind că este importantă „sincronizarea”.

„Astăzi a fost o zi foarte lungă, care a început foarte devreme pentru mulţi dintre oamenii noştri. Mai multe atacuri teroriste ruseşti într-o singură zi. Drone Shahed, rachete de croazieră, rachete balistice.

Bombe aeriene ghidate. Mulţumită sistemului nostru de apărare aeriană – şi tuturor apărătorilor cerului – cel puţin sute de vieţi au fost salvate astăzi. Într-o singură zi. Cele mai multe dintre dronele Shahed şi rachete au fost doborâte”, a arătat Zelenski.

Președintele a avertizat că Rusia nu are niciun gând să oprească ostilităţile. „Fiecare astfel de atac terorist ne duce pe noi şi întreaga lume la o concluzie evidentă: Rusia vrea să urmeze calea răului până la capăt, adică până la înfrângerea sa, pentru că răul nu are sfârşit şi nu poate avea alt sfârşit decât înfrângerea”, a spus preşedintele ucrainean.

Apel pentru mai multe arme

Zelenski a transmis, indirect, un nou mesaj către comunitatea internaţională, pentru a nu slăbi sprijinul şi pentru a furniza în continuare armament Ucrainei:

„Lumea trebuie să vadă că teroarea pierde. Atunci când (sistemele) Patriot sunt în mâinile ucrainenilor şi se asigură că toate rachetele ruseşti sunt doborâte, teroarea pierde. Când lumea creşte presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni, când izolarea terorii creşte, când foştilor săi parteneri le este ruşine de orice apropiere de Moscova, teroarea pierde.

Şi, bineînţeles, nu există umilinţă mai mare pentru un stat terorist decât succesul soldaţilor noştri. De fapt, cu succesele noastre, cu presiunile noastre, cu „Patrioţii” noştri, am răspuns şi vom continua să răspundem la toate manifestările răului rusesc. Şi vom distruge acest rău”, a transmis Zelenski. „Nimeni altcineva în lume nu foloseşte armele împotriva răului mai eficient decât ucrainenii”, a adăugat liderul de la Kiev.

El i-a informat pe ucraineni că a avut loc în cursul zilei o nouă reuniune a Consiliului Naţional de Securitate în care s-a discutat inclusiv despre furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană şi de rachete, prin „acorduri relevante cu partenerii”, şi despre ce poate face apărarea aeriană ucraineană mai puternică.

Preşedintele ucrainean a părut să se refere şi la aşteptata contraofensivă, despre care un oficial ucrainean a declarat luni că numai „două-trei” persoane ştiu exact data când va începe. Zelenski a vorbit despre „sincronizare”, arătând că dincolo de instrucţia soldaţilor şi furnizarea de armament, acesta este un element cheie.

„Apărătorii noştri pot învăţa şi vor face totul pentru a le fi mult mai dificil teroriştilor. Nu doar aprovizionarea cu muniţie, nu doar instruirea noilor brigăzi, nu doar tacticile noastre, ci şi sincronizarea  –  acesta este lucrul cel mai important. Sincronizarea modului în care ne vom mişca. O vom face. Deciziile au fost luate”, a punctat Zelenski.

El a spus că a discutat luni şi cu partenerii Ucrainei. „Pregătim noi măsuri comune cu partenerii noştri pentru a ne consolida apărarea şi pentru acţiunile noastre active”, a anunţat Zelenski, fără a da detalii.

Ucraina nu vrea compromisuri

În acelaşi timp, el a repetat că respinge orice pace care ar face compromisuri teritoriale. ”Nu există alternativă la eliberarea completă a ţării noastre. Nu există alternativă la protecţia deplină a valorilor noastre.

Şi le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care înţeleg că respectul pentru fiecare viaţă umană, libertatea umană şi dreptul internaţional sunt valori asupra cărora nu este posibil niciun compromis”, a subliniat liderul de la Kiev.

El a mulţumit în special Danemarcei, care a decis să crească finanţarea pentru Ucraina cu peste 3 miliarde de dolari. „Acest lucru va aduce valoarea totală a asistenţei pentru apărare din partea Danemarcei la peste 4 miliarde 700 de milioane de dolari. Acest lucru este foarte semnificativ. Astfel de decizii fac ca înfrângerea terorii ruseşti să fie mai rapidă”, a punctat Zelenski.

El a mai spus că a vorbit în cursul serii şi cu premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, despre cooperarea în domeniul apărării, inclusiv despre furnizarea de avioane de luptă moderne şi consolidarea apărării aeriene.

L-a felicitat pe Erdogan

Zelenski a anunţat, de asemenea, că l-a felicitat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru victoria sa în alegeri. „Sunt încrezător că viitoarea noastră cooperare – Ucraina şi Turcia – la toate nivelurile va aduce şi mai multe beneficii pentru popoarele noastre şi pentru stabilitatea internaţională.

Securitatea regiunii noastre şi a întregii Europe, securitatea alimentară globală şi protecţia normelor fundamentale ale dreptului internaţional sunt lucruri pe care le-am făcut, le facem şi vom continua să le facem împreună”, a declarat Zelenski.

Fidel obiectivului anunţat pentru acest an de a-şi atrage mai mult sprijin internaţional inclusiv în rândul ţărilor „Sudului”, care au evitat să se implice în criza ucraineană, Zelenski a anunţat că a vorbit luni cu prim-ministrul Hun Sen din Cambodgia.

„I-am mulţumit pentru sprijinul său de principiu pentru regulile internaţionale, pentru tot ceea ce uneşte naţiunile în cadrul Cartei ONU şi al convenţiilor obligatorii. Am invitat Cambodgia să se alăture eforturilor comune cu diferite ţări ale lumii pentru a pune în aplicare formula noastră de pace. Aceasta este o sarcină globală comună – pentru a împiedica Rusia să facă din teroare ceva obişnuit în lume”, a punctat Zelenski.