,,Nu sunt optimist în ceea ce privește ceea ce s-ar putea întâmpla în Ucraina în această vară”, a declarat Josep Borrell.

Totodată, șeful diplomației UE crede că Moscova nu va negocia până când nu va încerca să câștige războiul din Ucraina.

,, (Vladimir) Putin a încercat o dată și nu a avut succes”, a spus Borrell, adăugând că Federația Rusă va încerca din nou să cucerească Ucraina, chiar și în ciuda pierderilor semnificative ale armatei ruse.

Josep Borrell: Rusia are încă putere și nu trebuie să o subestimăm

,,Federația Rusă are încă putere și nu trebuie să o subestimăm”, a adăugat el, potrivit Ukrainska Pravda.

Borrell a subliniat, de asemenea, necesitatea de a crește cheltuielile militare pentru a face față provocărilor în materie de apărare cu care se confruntă Europa.

Săptămâna trecută, Borrell și-a exprimat încrederea că Ucraina poate învinge în războiul pe scară largă cu Rusia.

Anterior, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că Ucraina nu este capabilă să câștige războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat împotriva sa.

Uniunea Europeană se distanțează de China

Josep Borrell a lansat un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină. Acesta susține că dependența nu este bună.

„Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră”, a declarat Josep Borrell, subliniind „dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc”.

Acesta a dat exemplul Rusiei, care şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

Borell: Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia

Borell spune că această dependență „l-a făcut pe Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona”.

„Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

„Europa şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este întotdeauna o sursă de progres”, a continuat Josep Borrell, adăugând că investiţiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India şi Japonia „reunite”.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină şi Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiţii străine în regiune au venit din Europa în 2021.