Luni, Kremlinul a recunoscut apariția unui „vid” în materie de control al armamentului din cauza deteriorării relațiilor dintre mai multe state. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Rusia nu ar trebui să fie considerată responsabilă pentru această situație. Comentariile lui Peskov au fost făcute ca răspuns la întrebările referitoare la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a se „retrage” oficial din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), care a fost instituit la încheierea Războiului Rece.

” (…) în acest domeniu al controlului armelor, al stabilităţii strategice, se dezvoltă acum un mare vid, desigur, care, în mod ideal, ar trebui umplut urgent prin noi acte de drept internaţional care să reglementeze această situaţie”, a afirmat Peskov în cadrul unui briefing de presă cotidian. „Este în interesul întregii lumi. Dar pentru ca asta să se întâmple, avem nevoie de relaţii bilaterale funcţionale cu o serie întreagă de state, care în prezent lipsesc”, a spus el, adăugând că „nu este din vina noastră”.

Federația Rusă s-a retras complet din tratatul FACE în 2015

Tratatul FACE din 1990 a stabilit restricții privind amplasarea de echipamente militare în Europa. Rusia și-a întrerupt participarea la acest tratat în 2007 și s-a retras complet din el în 2015.

În această lună, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care denunță simbolic tratatul, după o discuție și un vot în parlamentul bicameral al Federației Ruse.

Mai multe acorduri de control al armelor au fost suspendate între Rusia și alte țări din Occident

În ultima vreme, Rusia a întreprins mai multe acțiuni care au dus la suspendarea diferitelor acorduri de control al armelor cu națiunile occidentale. Printre acestea se numără Noul tratat START, care reglementează proliferarea nucleară, și transferul de arme nucleare tactice către Belarus, o țară vecină.

Relația dintre Moscova și țările occidentale se află în prezent la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece. Această deteriorare a început după ce președintele Putin a desfășurat un număr semnificativ de trupe rusești în Ucraina la 24 februarie 2022. Operațiunea, pe care Putin o descrie ca fiind o „operațiune militară specială”, este menită să protejeze interesele de securitate ale Rusiei împotriva a ceea ce el percepe ca fiind autoritățile pro-occidentale de la Kiev.

Ucraina și aliații săi occidentali susțin că acțiunile Rusiei echivalează cu un act de agresiune neprovocat, având ca obiectiv anexarea de teritorii.