Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus luni un omagiu cetăţenilor americani care au luptat pentru apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse.

El a punctat contribuția Statelor Unite, într-un mesaj video înregistrat în faţa sediului său din Kiev. Liderul de la Kiev a ținut, astfel, să spună câteva cuvinte cu ocazia Memorial Day – ziua eroilor în SUA.

„Noi, ucrainenii, vom fi întotdeauna recunoscători Statelor Unite şi fiecărui american pentru sprijinul extraordinar. Când ne amintim de războinicii care şi-au sacrificat vieţile în numele libertăţii, ne aducem aminte de motivul din care suntem în viaţă, de ce trăim aşa cum vrem şi de ce rezistă naţiunile noastre libere”, a spus Zelenski.

Nu se știe cifra exactă a americanilor morţi în război

Printre miile de cetăţeni străini care s-au înrolat în diferite unităţi militare din Ucraina s-au numărat şi americani, însă – menţionează Reuters – nu există cifre oficiale privind numărul celor morţi în războiul cu Rusia, a arătat Reuters.

În urmă cu două zile, administrația Joe Biden a ținut să puncteze că SUA nu susțin Ucraina în lansarea de atacuri transfrontaliere în Rusia.

Mesaj categoric transmis Ucrainei de Casa Albă

„Le-am explicat din nou foarte clar ucrainenilor care sunt așteptările noastre în ceea ce privește atacarea Rusiei – nu vrem să încurajăm sau să permitem acest lucru, cu siguranță nu vrem ca niciun echipament fabricat în SUA să fie folosit pentru a ataca teritoriul rusesc.

Și am primit asigurări din partea ucrainenilor că vor respecta aceste dorințe … am fost foarte clari că vrem ca Ucraina să fie capabilă să își apere propriul sol, propriul teritoriu. Ei au fost atacați. Au fost invadați. Au dreptul să se apere.

Dar, am fost, de asemenea, foarte clar că nu vrem să vedem acest război escaladând dincolo de acest lucru, de devastarea și violența care este deja exercitată asupra poporului ucrainean”, a susținut purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Reacția acestuia a venit după ce s-ar fi aflat, potrivit unui raport, luptători ruși anti-Putin, care luptă alături de forțele armate ucrainene, au efectuat un raid în interiorul teritoriului rusesc. Într-un interviu, unul dintre cetățenii ruși a declarat că raidul a fost efectuat cu echipamente fabricate în America, achiziționate de pe piața liberă.