”Este o greşeală uriaşă, plină de idealism, să se creadă că Ucraina va învinge”, atacă el în acest interviu, în contextul în care Kievul anunţă de mai multe luni că pregăteşte o contraofensivă.

”Rusia este de 16 ori mai mare ca Ucraina. Dispunem de resurse enorme şi nici măcar nu am început să luptăm serios”, dă el asigurări.

Declaraţiile sale ridică semne de întrebare, în contextul în care ruşii înregistrează pierderi grele, iar şeful grupării paramilitare wagenr Evgheni Prigojin nu a ezitat să deplângă în mod public o lipsă de muniţie în ultimele luni.

Ambasadorul rus ameninţă, în contextul în care nu se vede un sfârşit al confrunătrilor armate, că acest conflict poate intra într-o ”nouă dimensiune”.

Această escaladare ar putea să ia o nouă dimensiune

Durata confruntărilor armate aflate în curs va depinde, estimează Andrei Kelin, de ”eforturile întreprinse de către statele membre NATO, şi anume de Regatul Unit, de a contribui la o escaladare a războiului”.

”Mai devreme sau mai târziu, această escaladare ar putea să ia o nouă dimensiune, de care noi nu avem nevoie şi pe care nu o vrem. Noi putem face mâine”, a subliniat el, în pofida faptului că, în prezent, nu sunt avute în vedere negocieri de pace.

El acuză Ucraina de faptul că a lansat acest conflict, pe care-l cataloghează drept o simplă ”operaţiune militară specială”, şi dă asigurări că ”nu vom dace decât să apărăm pământurile care se află sub controlul nostru şi să-i ajutăm pe ruşii care trăiesc acolo. Suntem pe cale să reconstruim Donbasul”.

Andrei Kelin face aceste declaraţii după ce oficali de la Kiev au sugerat că o contraofensivă ucarineană este iminentă.

”A venit timpul să luăm ceea ce ne apaţine”, a declarat enigmatic sâmbătă, pe Telegram, comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Contraofensiva ucraineană întârzie întrucât Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, a afirmat joi generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după o incursiune în regiunea Belgorod.

„Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei”, a declarat Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Referindu-se la cererea Ucrainei de a primi avioane de vânătoare F-16, Mark Milley a subliniat tot joi că acestea nu sunt „arme-minune”.