Vladimir Putin este acum „în afara contactului cu realitatea”

Reacția slabă a lui Vladimir Putin la atacurile cu drone asupra Moscovei i-a făcut pe ultranaționaliștii ruși să spună că președintele lor a ”pierdut legătura cu realitatea”, iar criticii săi pun la îndoială capacitatea acestuia de a elabora ”un plan real” pentru a riposta, scrie Business Insider.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că răspunsurile Kremlinului la atacurile cu drone și raidurile transfrontaliere nu i-au mulțumit pe ruși.

Atacurile recente cu drone de la Moscova și raidurile transfrontaliere în Belgorod aduc războiul din Ucraina acasă la ruși în moduri tulburătoare. Pentru ultranaționaliștii cărora Kremlinul le permite să critice războiul, este o dovadă că liderul Vladimir Putin este acum „în afara contactului cu realitatea”.

Marți a marcat prima lovitură cu drone în zonele rezidențiale ale Moscovei, iar ulterior guvernul rus a minimizat atacurile, lăudând sistemele de apărare aeriană ale orașului, dar rămânând relativ tăcut cu privire la represalii.

Putin însuși a fost deosebit de calm când a discutat despre incident, reiterând multe dintre aceleași puncte de discuție pe care presa susținută de Kremlin le-a promovat.

Președintele rus nu are ce să mai facă împotriva Ucrainei?

De la atacul cu drone însă, Vladimir Putin se teme din ce în ce mai mult pentru viața lui. În timp ce continuă să emane un comportament calm, președintele rus este îngrozit de fapt la gândul că ar urma să fie asasinat.

În timp ce aceste răspunsuri oficiale indică probabil că Putin nu are ce să mai facă împotriva Ucrainei, în afară de bombardarea unor orașe precum Kievul cu rachete balistice și drone, este puțin probabil că acestea vor satisface ultranaționaliștii ruși și ”șoimii de război”, care doresc ca Rusia să-și intensifice atacurile, consideră Institutul pentru Studierea Războiului.

Fostul ofițer rus, ultranaționalistul Igor Ghirkin, a spus că Putin este acum „în afara realității” și a criticat „absența unei conversații oneste” cu societatea rusă.

Într-un mesaj Telegram tradus pe Twitter, Ghirkin susține că există o deconectare între modul în care guvernul rus vorbește despre eforturile lor de război și realitatea acestor planuri.

Igor Ghirkin a devenit unul dintre puținii ruși cărora li s-a permis să critice Kremlinul

Ghirkin este un fost agent de informații rus care a jucat roluri cheie în eforturile de a ocupa teritoriu din Ucraina în 2014 și a devenit unul dintre puținii ruși cărora li s-a permis să critice Kremlinul din cauza războiului.

Potrivit ISW, atât Ghirkin, cât și alți ultranaționaliști au criticat, de asemenea, răspunsul lui Putin la atacurile recente la frontieră din regiunile Belgorod și Kursk din Rusia.

În timp ce bloggerii militari ruși „s-au plâns de lipsa escaladării militare ruse pentru a asigura granițele” în acele zone, ISW a spus că răspunsurile oficiale ale guvernului la recentele atacuri ale grupurilor anti-Kremlin au fost probabil „insuficiente pentru a satisface dorința spațiului informațional ultranaționalist rus de o escaladare a războiului”.