Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat, vineri, că SUA sunt pregătite să respecte limitele privind numărul de focoase nucleare stabilite de Tratatul New START (Noul START) „atât timp cât Rusia face acelaşi lucru”.

Statele Unite au avertizat Rusia

Consilierul SUA a dat asigurări că, în pofida tensiunilor, executivul american este pregătit să discute despre neproliferarea nucleară „fără condiţii prealabile” cu Rusia şi China, menţionând în acelaşi timp că Beijingul „nu a manifestat dorinţa” de a face acest lucru.

Statele Unite au notificat în prealabil Rusia cu privire la contramăsurile luate și au transmis dorința și disponibilitatea Statelor Unite de a anula contramăsurile și de a pune în aplicare integral tratatul dacă Rusia revine la respectarea lui. Statele Unite rămân pregătite să colaboreze în mod constructiv cu Rusia în vederea reluării punerii în aplicare a noului tratat START.

Statele Unite au luat patru contramăsuri legale ca răspuns la încălcările continue ale Federației Ruse ale Noului Tratat START. Statele Unite continuă să respecte limitele centrale ale tratatului și să își îndeplinească toate obligațiile New START care nu au fost incluse în aceste contramăsuri.

SUA și Japonia se confruntă cu provocări comune

Lloyd Austin a declarat înaintea unei întrevederi cu omologul său japonez, Yasukazu Hamada, că ţările lor se confruntă cu „provocări comune legate de comportamentul coercitiv” al Chinei, „provocările periculoase ale Coreei de Nord şi războiul crud ales de Rusia în Ucraina”.

„Dar suntem uniţi de interesele şi valorile noastre comune. Şi luăm măsuri importante pentru a moderniza alianţele noastre şi pentru a ne consolida descurajarea”, a declarat secretarul Apărării din SUA.De asemenea, acesta a menţionat cooperarea trilaterală cu Australia şi Coreea de Sud, precum şi creşterea „ritmului, duratei şi amplorii” manevrelor şi antrenamentelor.

Forţele americane şi japoneze devin „mai polivalente, mai rezistente şi mai mobile”, a continuat el, salutând decizia Japoniei de a se dota cu o capacitate de contraatac şi de a îmbunătăţi schimbul de informaţii cu Washingtonul.

La sfârşitul lui 2022, Japonia, care are o Constituţie pacifistă, a dezvăluit o evoluţie majoră a doctrinei sale de securitate naţională, angajându-se să-şi majoreze bugetul de apărare la 2% din PIB până în 2027 şi calificând China drept „provocarea strategică fără precedent” pentru propria securitate.