Senatul din SUA a adoptat la sfârşitul serii un proiect de lege, deja aprobat în Camera Reprezentanţilor. Trebuie menționat că acest text este rezultatul unor lungi negocieri între preşedintele american Joe Biden şi tabăra republicană.

Măsura va permite Washingtonului să-şi onoreze plăţile până la începutul anului 2025

De asemenea, măsura va permite Washingtonului să-şi onoreze plăţile până la începutul anului 2025. Textul urmează să fie promulgat de preşedintele Joe Biden, conform informațiilor publicate de afp.com

Amintim că preşedintele american Joe Biden s-a arătat dispus să ajungă la un „compromis” cu opoziţia republicană asupra datoriei publice pentru a pune capăt unei înfruntări politice care ar putea arunca America în incapacitate de plată, potrivit sursei menționate.

Preşedintele american i-a făcut o propunere adversarului său Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor, cu privire la anumite cheltuieli care ar putea reduce factura guvernului federal cu „peste 1.000 de miliarde de dolari în zece ani”. Aceasta s-ar adăuga la reducerea deficitului promisă de Joe Biden, care se ridică la 3.000 de miliarde pe zece ani.

Casa Albă ar fi pregătită de asemenea, tot potrivit aceleiaşi surse, să plafoneze timp de doi ani cheltuielile publice, în timp ce republicanii cer o perioadă mai îndelungată.

Democratul de 80 de ani, care exclusese iniţial pur şi simplu să negocieze sub ameninţarea falimentului, s-a oferit de asemenea să realoce fonduri care fuseseră prevăzute iniţial pentru a răspunde la pandemia de COVID-19.

Janet Yellen a reamintit miercuri că este urgent pentru democraţi şi republicani să găsească un compromis bugetar

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a reamintit miercuri că este urgent pentru democraţi şi republicani să găsească un compromis bugetar, cu scopul ca Congresul să poată vota ridicarea plafonului datoriei publice.

„Am indicat în ultima mea scrisoare către Congres (luni, n.red.) că ne aşteptăm să nu ne putem plăti toate facturile de la începutul lunii iunie şi poate chiar de la 1 iunie”, a declarat Janet Yellen, în cadrul unui interviu acordat pentru NBC, precizând, totodată, ca estimarea sa în raport privind acest interval de timp a rămas aceeaşi.

Conservatorii și-au condiționat votul de un acord asupra unei reduceri a cheltuielilor publice.