Pentagonul va cumpăra servicii de comunicații prin satelit Starlink de la compania SpaceX a miliardarului Elon Musk pentru a fi folosite de armata ucraineană, a anunțat Departamentul Apărării.

SUA va plăti internetul din Ucraina

Serviciile vor fi probabil cumpărate în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care asigură nevoile pe termen lung ale națiunii aflate în conflict.

În decembrie, Departamentul Apărării a dezvăluit că va furniza Ucrainei „terminale și servicii” de comunicații prin satelit, dar nu a confirmat că firma lui Elon Musk va obține contractul.

„Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacitățile rezistente de comunicații prin satelit și de comunicații de care are nevoie. Comunicațiile prin satelit constituie un strat vital în rețeaua globală de comunicații a Ucrainei, iar departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip.”

„Cu toate acestea, din motive de securitate operațională și din cauza naturii critice a acestor sisteme, nu avem informații suplimentare cu privire la capacități specifice, contracte sau parteneri pe care să le oferim în acest moment”, a precizat Pentagonul.

Oficialii militari americani au lăudat rolul pe care terminalele portabile Starlink l-au jucat în Ucraina de la invazia Rusiei, menținând populația civilă conectată și asigurând comunicații cruciale pentru armata țării.

Elon Musk a criticat folosirea comunicațiilor pentru luptă

La un moment dat, în octombrie anul trecut, Musk ar fi spus Pentagonului că SpaceX nu va continua să plătească factura pentru terminalele portabile.

Musk a criticat utilizarea terminalelor Starlink pentru luptă, dar a decis să nu le oprească, spunând că firma „încearcă din greu să facă ceea ce trebuie

În aceeași lună, Musk a oferit o propunere de pace care ar cere Ucrainei să rămână neutră, să cedeze Crimeea Rusiei și să refacă alegerile în zonele din Ucraina preluate de Rusia.

„Este foarte probabil ca acesta să fie rezultatul în cele din urmă – este doar o chestiune de câți vor muri până atunci. De asemenea, merită menționat faptul că un rezultat posibil, deși puțin probabil, al acestui conflict este războiul nuclear”, a scris Musk pe Twitter.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns invitându-l pe Musk, cea mai bogată persoană din lume, în Ucraina pentru a vedea „ce a făcut Rusia aici”. Zelenski a lăudat Starlink, spunând că „viața a fost menținută”, datorită serviciului de comunicații.