Lovitura sub centură pe care o dă Americii, Vladimir Putin. Măsura pe care a luat-o liderul de la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a acordat băncii American Express dreptul de a-și „lichida voluntar” afacerile din Rusia, conform unui decret publicat pe site-ul oficial al președinției, transmite Reuters.

În decret nu se specifică cum și când va avea loc exact procesul de „lichidare”.

Viitorul American Express în Rusia era incert începând cu martie 2022, când compania a suspendat toate operațiunile din țară în urma deciziilor similare luate de alte corporații occidentale, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova.

Moscova a înrăutățit constant restricțiile asupra activelor străine, băncile solicitând aprobarea lui Putin pentru orice acord.

Putin l-a numit pe Oleg Saveliev în funcţia de adjunct al ministrului Apărării

În altă ordine de idei, luni, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care l-a demis pe ministrul adjunct al apărării, Iuri Sadovenko. Acesta a fost înlocuit cu Oleg Saveliev.

Acesta din urmă, fost ministru adjunct al Economiei și anterior auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, este văzut ca o nouă alegere strategică, arată presa internațională.

Astfel, este subliniată intenția lui Putin de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei.

Generalul Sadovenko a fost numit ministru adjunct în ianuarie 2013. Acesta a fost destituit la o săptămână după ce șeful său, Serghei Șoigu, a părăsit ministerul pentru a deveni secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Putin l-a demis pe Serghei Șoigu

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a surprins prin demiterea ministrului apărării, Serghei Șoigu, și numirea în locul său a lui Andrei Belousov, un economist și fost vicepremier.

În general, această acțiune a fost interpretată ca având scopul de a eficientiza cheltuielile pentru apărare și de a face curățenie în cadrul Ministerului Apărării. Acesta a fost afectat de un scandal major de corupție.

După demiterea lui Șoigu a urmat arestarea unui înalt oficial din ministerul său în legătură cu un posibil caz de corupție. Serghei Șoigu a fost ministru al Apărării de peste 10 ani.

Aceasta marchează a doua investigație de corupție demarată de autoritățile ruse în conducerea Ministerului Apărării într-un interval de mai puțin de o lună.

Înainte de aceasta, adjunctul ministrului și apropiatul colaborator al lui Șoigu, Timur Ivanov, a fost arestat în aceleași circumstanțe.