Putin l-a numit pe Oleg Saveliev în funcţia de adjunct al ministrului  Apărării

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care l-a demis pe ministrul adjunct al apărării, Iuri Sadovenko. Acesta a fost înlocuit cu Oleg Saveliev.

Acesta din urmă, fost ministru adjunct al Economiei și anterior auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, este văzut ca o nouă alegere strategică, arată presa internațională.

Astfel, este subliniată intenția lui Putin de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei.

Generalul Sadovenko a fost numit ministru adjunct în ianuarie 2013. Acesta a fost destituit la o săptămână după ce șeful său, Serghei Șoigu, a părăsit ministerul pentru a deveni secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Putin l-a demis pe Serghei Șoigu

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a surprins prin demiterea ministrului apărării, Serghei Șoigu, și numirea în locul său a lui Andrei Belousov, un economist și fost vicepremier.

În general, această acțiune a fost interpretată ca având scopul de a eficientiza cheltuielile pentru apărare și de a face curățenie în cadrul Ministerului Apărării. Acesta a fost afectat de un scandal major de corupție.

După demiterea lui Șoigu a urmat arestarea unui înalt oficial din ministerul său în legătură cu un posibil caz de corupție. Serghei Șoigu a fost ministru al Apărării de peste 10 ani.

Aceasta marchează a doua investigație de corupție demarată de autoritățile ruse în conducerea Ministerului Apărării într-un interval de mai puțin de o lună.

Înainte de aceasta, adjunctul ministrului și apropiatul colaborator al lui Șoigu, Timur Ivanov, a fost arestat în aceleași circumstanțe.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Belousov a fost prim-vicepremier

La data de 14 mai, Vladimir Putin a emis un decret prin care l-a numit oficial pe economistul Andrei Belousov în funcția de noul ministru al Apărării.

Belousov, în vârstă de 65 de ani, a deținut poziția de prim-vicepremier în guvern începând din ianuarie 2020. El a supervizat, printre altele:

  • producția de drone
  • și echipamente radio-electronice de război

Saveliev a fost angajat în Ministerul Economiei între 2008 și 2014. El a ocupat temporar poziția de adjunct al lui Belousov, care era ministru la acea vreme.

În urma anexării Crimeei de către Rusia, Saveliev a servit ca ministru pentru Crimeea în perioada 2014-2015.

În ultimii cinci ani, el a îndeplinit rolul de auditor la Curtea de Conturi a Rusiei. Acesta trebuia să supravegheze cheltuielile de stat destinate apărării și securității.