Kremlinul pune preț pe capul lui Volodimir Zelenski: E o țintă!

Într-un interviu publicat de agenția de presă a statului rus, TASS, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat că Volodimir Zelenski, în calitate de lider al unui regim perceput ca ostil, reprezintă o țintă militară justificată pentru Rusia. Această poziție este susținută indiferent de problemele legate de legitimitatea sa, care au apărut în urma anulării alegerilor prezidențiale din Ucraina.

„Pentru Rusia, pierderea definitivă a legitimităţii de către pseudo-preşedintele fostei Ucraine nu va schimba nimic. Aşa cum este, el conduce un regim politic ostil Rusiei, care duce un război cu noi. Iar liderii ţărilor care poartă război sunt întotdeauna văzuţi ca o ţintă militară legitimă. Pentru noi, el este deja un criminal de război, iar pierderea statutului său oficial nu schimbă nimic”, a subliniat Medvedev, în condiţiile în care propaganda rusă se îndreaptă acum către acreditarea ideii că Ucraina, care a anulat alegerile prezidenţiale din cauza războiului, are un preşedinte ilegitim.

Cere arestarea președintelui ucrainean

Dmitri Medvedev, una dintre vocile radicale ale Kremlinului, a afirmat în interviul pentru TASS că Volodimir Zelenski ar trebui să fie arestat, judecat sau lichidat ca terorist după capitularea Kievului. Aceste declarații vin în contextul împlinirii a cinci ani de la învestirea președintelui Zelenski, care a fost ales în 2019 cu un scor record de peste 73% din voturi în al doilea tur de scrutin, electoratul dorindu-și atunci eradicarea corupției endemice.

„Soarta ulterioară (după capitularea Ucrainei) a lui Zelenski nu ne este indiferentă. El trebuie să fie prins şi judecat pentru crime împotriva cetăţenilor ruşi şi ucraineni. Dacă este imposibil de a livra un astfel de criminal, trebuie aplicate regulile practicate pentru terorişti”, a subliniat Medvedev.

Dmitri Medvedev
SURSA FOTO: Facebook, Al Jazeera English

„Aceasta este exact soarta pe care a avut-o maestrul spiritual al lui Zelenski, Stepan Bandera”, a adăugat el, referindu-se la un naţionalist radical ucrainean care a fost asasinat de KGB la Munchen în 1959.

Kievul a dezvăluit la începutul acestei luni că a dejucat un complot rus pentru asasinarea lui Volodimir Zelenski și a altor oficiali de rang înalt, organizat de serviciile ruse cu sprijinul unor agenți recrutați chiar din cadrul Serviciului de Pază al președintelui. Ca urmare, Zelenski l-a demis pe șeful acestui serviciu. În plus, Zelenski a afirmat anul trecut că era conștient de cel puțin „cinci sau șase” comploturi de asasinat dejucate împotriva sa.

Dmitri Medvedev susține că, în realitate, Volodimir Zelenski a preluat puterea în țară după anularea alegerilor prezidențiale.

„El a scuipat pe Constituţia ţării sale, a ignorat Curtea Constituţională şi nici măcar nu a mers pe a prelungi mandatul, ci pe a uzurpa puterea supremă. El s-a acoperit cu frunza de smochin a unei decizii nearticulate a Radei Verhovna privind anularea alegerilor prezidenţiale în timp de război”, a subliniat Medvedev.

L-a comparat pe liderul de la Kiev cu Hitler

Fostul președinte Dmitri Medvedev a comentat în interviul pentru TASS că manipularea legilor de către autoritățile ucrainene pentru a obține anularea alegerilor prezidențiale echivalează cu o dispariție completă a acestui stat eșuat. Acest lucru vine în contextul în care, în absența invaziei ruse din februarie 2022, Ucraina ar fi trebuit să organizeze alegeri legislative în octombrie 2023 și alegeri prezidențiale în martie 2024, întrucât mandatul lui Zelenski urma să expire în mai 2024. Cu toate acestea, în noiembrie anul trecut, Zelenski a declarat că nu este momentul să se organizeze alegeri în timp ce este în vigoare legea marțială.

„Toate aceste manipulări de legi înseamnă un singur lucru – dispariţia statului eşuat Ucraina. Transformarea sa într-un stat eşuat clasic, dacă folosim vocabularul american”, a declarat politicianul rus despre anularea alegerilor din Ucraina.

Medvedev crede că oligarhia ucraineană nemulțumită va încerca să-l asasineze pe Zelenski, urmând un scenariu similar cu tentativa germană de asasinare a lui Hitler din 1944. De asemenea, el prezice că eventualele tulburări din Ucraina legate de ilegitimitatea lui Zelenski, după expirarea mandatului său prezidențial, vor fi reprimate brutal.

„Pot permite tulburări în unele segmente ale societăţii, care vor fi reprimate brutal”, a declarat Medvedev.

„Occidentul a sprijinit decizia lui Zelenski de a nu organiza alegeri tocmai pentru că se teme de căderea ruşinoasă a regimului său criminal”, pentru că ucrainenii ar fi putut alege o altă persoană care să înceapă negocieri de pace cu Rusia, susţine vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate.

El a mai afirmat că ucrainenii sunt conștienți de lipsa de perspective a Ucrainei de a învinge Rusia.

„De aceea era atât de probabil ca Zelenski să piardă aceste alegeri categoric, iar cetăţenii ţării sale inexistente ar fi vrut un nou preşedinte în speranţa că acesta va începe negocierile de pace cu Rusia. De altfel, tocmai pe retorica păcii a câştigat acest parvenit politic”, a comentat Medvedev.

„Sponsorii occidentali ai sângerosului regim nazist nu puteau în niciun caz să permită acest lucru, deoarece ei înşişi fac bani frumoşi din bacanalele (sărbătoare antică dedicată zeului Bachus – n.r.) sângeroase”, a explicat Medvedev folosindu-se de obişnuita sa retorică jignitoare.