Aceste articole subminează sancțiunile occidentale, menite să lase Rusia fără arme. Impunerea sancțiunilor a fost o strategie rațională. Cu toate acestea, au împins Rusia în brațele Chinei, scrie The Economist.

Rusia trimite petrol și gaze la preț redus, spre Est, și importă electronice, mașini și multe alte produse chinezești.

Primul port spațial al Chinei, Wenchang, este o dovadă a mândriei naționale. În timpul Războiului Rece, China lansa rachete din deșertul Gobi și din alte locuri pustii, de teama atacului inamicului.

După ce China a văzut că își poate descuraja invadatorii, Wenchang a devenit o poartă excelentă spre spațiu. Situl de coastă, mărginit de palmieri, permite ca cele mai mari rachete să fie livrate pe mare. Wenchang a fost inaugurată în 2016.

Rusiei i se acordă un loc privilegiat

Zonele de lansare, bine păzite, sunt flancate de un centru de educație științifică (închis vizitatorilor străini), replici ale unor rachete, statui ale astronauților care flutură steagul Chinei și alte kitsch-uri, ca un omagiu al Partidului Comunist pentru Florida.

În această vitrină a tehnologiei chineze, Rusiei i se acordă un loc privilegiat.

Moscow Power Engineering Institute, o mare universitate tehnică a Rusiei, a fost invitată să-și deschidă o filială în Wenchang, cu pentru 10.000 de locuri pentru studenți la inginerie aerospațială și știință.

În ianuarie, savanți și oficiali ruși și chinezi au organizat o ceremonie de deschidere a campusului. Deși cele 40 de hectare sunt deocamdată, goale, presa chineză a anunțat deja că institutul din Hainan va fi mai mult o academie condusă de ruși, și mai puțin o societate în comun cu o universitate chineză.

Avanpostul Rusiei din Wenchang va fi lângă un vast parc tehnologic spațial, pe jumătate construit. O pădure de macarale se înalță deasupra viitoarelor laboratoare, a unei magazii de asamblare a sateliților și a unei stații de recepție radar. Este o dovadă că acea cooperare spațială sino-rusă, oprită mult timp de suspiciunile reciproce între cele două țări, este în creștere.

Exemplele apar într-un studiu publicat anul trecut de China Aerospace Studies Institute, o componentă de cercetare a forțelor aeriene americane.

Disponibilitatea tot mai mare a Rusiei de a ajuta China

Studiul detaliază disponibilitatea tot mai mare a Rusiei de a ajuta China să construiască sisteme de avertizare și apărare împotriva rachetelor și de a-i vinde motoare de rachetă avansate. Lucrarea descrie acordurile sino-chineze de a conecta sistemele de navigație Beidou și Glonass prin satelit.

Cele două țări s-au angajat să construiască o bază comună pe Lună și să lucreze împreună la detectarea resturilor spațiale – o tehnologie utilă și pentru urmărirea sateliților unui adversar. Studiul îl citează pe Xi Jinping, liderul suprem al Chinei, legând cooperarea tehnică cu Rusia de planurile pentru „reforma sistemului de guvernare globală” (adică, scoaterea Americii din centrul scenei).

Studiul explică și de ce cele două țări s-au apropiat. China vrea să valorifice deceniile de experiență a Rusiei în spațiu. Programul spațial al Rusiei are nevoie de banii Chinei. Și-a dorit, de asemenea, acces la componentele chineze după ce Vladimir Putin a invadat Crimeea în 2014, iar Rusia a fost lovită de sancțiuni occidentale. Războiul total al lui Putin împotriva Ucrainei a făcut ca legăturile dintre China și Rusia să devină și mai bune.

Un partener împotriva Occidentului

Înainte ca Antony Blinken să aterizeze în China, pe 24 aprilie, pentru o scurtă vizită, administrația Biden și guvernul Chinei se contrau pe tema vânzărilor comerciale ale Beijing-ului către Rusia care susțin mașinăria de război a lui Putin.

În condițiile în care președintele Joe Biden și echipa sa impun tarife din ce în ce mai mari pentru mărfurile chineze și interdicții din ce în ce mai stricte asupra exporturilor sensibile de înaltă tehnologie către China, e greu de spus că mai pot schimba comportamentul chinez.

În schimb, echipa Biden adoptă o abordare specială. Mai întâi vin amenințările cu sancțiuni americane asupra băncilor chineze care finanțează vânzările către industria de apărare a Rusiei. Apoi, vin sugestii că piețele mai deschise ale Europei ar putea începe să se închidă, dacă firmele chineze ajută Rusia să atace Ucraina.

Sancțiunile americane sunt o amenințare puternică: băncile chineze ar putea pierde accesul la majoritatea piețelor internaționale. Nu se poate spune dacă China crede cu adevărat că riscă pierderea piețelor europene. Când cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, l-a întâlnit pe președintele Xi la Beijing, pe 16 aprilie, a ridicat problema articolelor cu dublă utilizare vândute Rusiei. Liderul Chinei nu a oferit niciun motiv de îngrijorare Ucrainei.

De ani de zile, politicienii americani și occidentali s-au consolat cu ideea că Rusia și China se află într-o „căsătorie de conveniență” inegală și instabilă, care nu li se potrivea prea bine.

Neîncrederea reciprocă părea că a restrâns legăturile. Dar, privind mai atent, inclusiv în locuri îndepărtate precum Wenchang, interesele chino-ruse se aliniază în moduri care se pot dovedi durabile.