Rusia a amenințat că atacă Polonia

Rusia trece din nou la amenințări. Țara condusă de Vladimir Putin a anunțat că ar putea ataca Polonia, în cazul în care NATO decide să plaseze arme nucleare pe teritoriul acesteia.

Declarațiile au venit direct de la Kremlin, de la vice-ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

Oficialul rus a afirmat că extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO, indiferent de țara sau țările care s-ar alătura celor deja implicate în această practică, este pur destabilizatoare și, de fapt, amenințătoare.

„Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat oficialul.

Polonia
Steag Polonia/SURSĂ FOTO: Dreamstime

Amenințările la adresa securității riscă să se intensifice

Riabkov argumentează că desfășurarea comună a misiunilor nucleare de către țările NATO în proximitatea granițelor statului agresor intensifică amenințările la adresa securității.

Vice-ministrul rus de Externe a mai spus că nu se referă la desfășurarea permanentă. Aceasta, spune el,  este subiectul unor dezbateri intense de către demagogii din Varșovia.

El spune că toți politicienii care discută cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia și în alte locuri ar trebui să înțeleagă, din propriile motive, că mutările în această direcție nu vor contribui la securitate.

„Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia.

De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă.

Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, continuă acesta.

Riabkov a caracterizat discuțiile cu privire la posibila desfășurare a facilităților nucleare drept o problemă în curs de dezvoltare. El a menționat că Rusia monitorizează cu atenție modul în care Polonia gestionează această problemă.

NATO
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Polonia este pregătită să primească arme nucleare

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia este „pregătită” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său.

„Rusia militarizează din ce în ce mai mult regiunea Königsberg (Kaliningrad). Recent, și-a mutat armele nucleare în Belarus”, a declarat Duda într-un interviu publicat luni de publicația poloneză Fakt.

„Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare ca parte a partajării nucleare și pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiți pentru asta”, a adăugat el.

Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului, ascunzând chiar arme atomice în Belarus.

Duda a declarat că partajarea nucleară a fost subiectul discuțiilor dintre Polonia și SUA „de ceva timp”.

„Am vorbit deja despre asta de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiți”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns luni că Rusia „va lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”.