Putin a decis să trimită în Belarus 9000 de soldați, 170 de tancuri și 200 de blindate. Conform informațiilor oferite de agențiile de presă de la Moscova, s-a aflat că a crescut numărul de soldați care vor fi dislocați pe teritoriul controlat de Minsk, pentru a răspunde „provocărilor din vest”.

Pentru a organiza exercițiile de „sincronizare”, Lukașenko a anunțat scoaterea de la păstrare, din depozitele Ministerului Apărării, a tehnicii militare.

„În cadrul desfășurării acțiunilor comune de coordonare a grupării de trupe regionale ale Rusiei și Belarusului, unitățile cele de-a 11 brigăzi mecanizate au început scoaterea tehnicii militare de la depozitarea îndelungată”, transmite Ministerul Apărării din Belarus.

Acțiunile, întreprinse în spiritul aprofundării cooperării în cadrul „statului unional” Rusia-Belarus

Acțiunile ministerului de la Minsk vin ca urmare a deciziei luate de Putin și Lukașenko privind aprofundarea cooperării în cadrul „statului unional” Rusia-Belarus. Lukașenko a declarat că aceste acțiuni sunt necesare, din cauza înrăutățirii situației de la granițele vestice.

Numărul total al militarilor ruși care vor fi dislocați în Belarus va fi de circa 9000. De asemenea, Putin a ordonat dislocarea a 170 de tancuri, 200 de blindate și circa 100 de unități de artilerie cu un calibru mai mare de 100 de milimetri.

Acțiunile pentru „contopirea” celor două armate au început în luna octombrie

Acțiunile pentru „contopirea” celor două armate au început în luna octombrie când au fost organizate exerciții pentru sincronizarea perfectă pe teritoriul Belarusului.

De la începutul războiului în Ucraina, forțele armate belaruse au efectuat mai multe exerciții pe cont propriu, precum și alături de ruși. Potrivit Reuters, Moscova şi Minskul au implicat tot mai mult armament și echipament militar în aceste manevre.

Canale neoficiale de monitorizare a activităților militare au informat pe Telegram că de la începutul anului sosesc în Belarus avioane de luptă și de transport și elicoptere; numai duminică au fost observate opt avioane de vânătoare și patru de transport. Kievul a avertizat continuu despre posibilitatea unor atacuri dinspre Belarus, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa trebuie să fie pregătită la frontiera de nord.

În urmă cu câteva zile, Aleksandr Lukașenko a declarat că Minsk a oferit sprijinul promis Moscovei în războiul din Ucraina, punând la dispoziție teritoriul țării pentru armata rusă.

”Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci și pentru noi, pentru Rusia și Belarus, facem”, i-a transmis Lukașenko ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Minsk.