”Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a transmis Lukașenko ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Minsk, relatează agenția oficială locală BELTA.

Aleksandr Lukașenko laudă Ucraina pentru atitudinea sa în fața agresiunii rusești

Acesta a afirmat că principala sa prioritate este, în primul rând, securitatea Belarusului, și a Rusiei.

”Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. (…) Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”, i-a mai spus Aleksandr Lukașenko lui Serghei Lavrov.

Totodată, liderul de la Minsk a afirmat că îl ”bucură şi surprinde în mod plăcut” faptul că Ucraina nu dă curs acestor abordări. Ucraina ”nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii noştri occidentali o împing în mod activ să o facă. Şi dumneavoastră ştiţi acest lucru”, a continuat președintele Belarusului.

Aleksandr Lukașenko i-a mai spus șefului diplomației ruse că Belarusul, în timpul întâlnirilor sale cu Occidentul, a asigurat că ”Rusia nu a fost nicicând împotriva păcii”.

”Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm. Nu trebuie să vă îndoiţi. Dacă putem face ceva, şi ştiţi că putem, spuneţi-ne sincer. Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a transmis acesta lui Serghei Lavrov.

Autoritățile de la Kiev au acuzat Belarusul de complicitate la agresiunea Rusiei, având în vedere faptul că pe 24 februarie 2022, data la care a izbucnit războiul, trupele ruse au pătruns în Ucraina și de pe teritoriul belarus.

Comandamentul militar ucrainean exclude, în prezent, posibilitatea unui nou atac venit de pe teritoriul Belarusului, în ciuda faptului că Moscova păstrează acolo un contingent de circa 10.000 de militari şi armament greu, printre care tancuri, artilerie de calibru mare, rachete şi avioane.

Rusia și Belarus, exerciții comune ale forțelor aeriene

Vă reamintim că luni, pe 16 ianuarie, Rusia și Belarus au început exerciții comune ale forțelor aeriene, ceea ce a stârnit panica Occidentului și a Kievului.

Belarus a susținut că exercițiile sunt defensive. De când Moscova și-a folosit vecinul ca o trambulină pentru invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Belarus a efectuat numeroase exerciții militare, atât pe cont propriu, cât și în comun cu Rusia.

Canalele neoficiale de monitorizare militară Telegram au raportat o serie de avioane de vânătoare, elicoptere și avioane de transport militar care au sosit în Belarus de la începutul anului – opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo numai duminică.

Reuters nu a reușit să verifice aceste rapoarte. Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că „unități” ale forțelor aeriene ale Rusiei au sosit în Belarus.