Un val rece lovește România. Sunt așteptate fenomene meteorologice extreme în următoarele ore. În acest context, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de vânt şi ninsoare viscolită. Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă până luni dimineaţa în zonele de munte din 10 judeţe.

Astfel, ANM anunță că în intervalul 28 noiembrie, ora 20:00 – 29 noiembrie, ora 10:00, în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor depăşi 90 – 100 km/h şi temporar va ninge viscolit. În ceea ce privește zonele vizate parțial, este vorba despre județele Alba, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu şi Vâlcea.

Totodată, meteorologii avertizează că se vor semnala intensificări ale vântului şi în sudul Banatului, al Transilvaniei şi pe litoral. În același timp, în zilele următoare, local şi temporar, în zona montană vor mai fi intensificări ale vântului şi ninsori.

Amintim faptul că, potrivit prognozei ANM pentru următoarele zile, până pe după amiază, românii vor avea parte de o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, temperaturile maxime atingând și 17 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime se vor situa între 1-11 grade Celsius.

Prognoza meteo ANM pentru 1 decembrie

La munte pe de altă parte, meteorologii anunță că vor apărea ninsori și lapoviță la altitudini mari, în timp ce, izolat, cantitățile de apă vor depăși 10-20 l/mp. Cerul va fi temporar noros în restul teritoriului, iar ploile se vor semnala pe arii restrânse îndeosebi în a doua parte a intervalului.

Totodată, românii vor avea parte de vânt slab și moderat, acesta intensificându-se pe crestele montane, în special cele ale Carpaţilor Meridionali, unde se vor atinge viteze de 80-100 km/h, dar temporar şi la viteze mai mici şi în vestul şi sud-estul teritoriului. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă.

De luni însă, vremea o ia razna complet. ANM anunță temperaturi extrem de scăzute atât pe timpul zilei cât și seara, dar și intesificări ale vântului. Totodată, în ziua de 1 decembrie, meteorologii spun că nu sunt semnale de ninsoare în Capitală, însă, cel mai probabil, va ninge la munte unde se va depune și un strat de zăpadă.

Pe de altă parte, ziua de 1 decembrie va fi destul de rece în București, mai ales de dimineață. În timpul zilei, temperaturile se vor ridica până la 7-8 grade Celsius, mai spun meteorologii.