Cum va fi această iarnă în România. Când vin ninsorile și gerul. Prognoza meteo

Românii au acum toate informațiile legate de cum va fi la iarnă. Prognoza meteo pentru sfărșitul lui 2021 și începutul anului viitor indică sau nu ninsori, viscol şi ger de -30 de grade? În România, există deja un strat consistent de zăpadă şi condiţii de schiat la munte.

Cu toate acestea, meteorlogii spun că vom avea o iarnă blândă în acest an. Cu toate aceste, fenomene mai severe sunt aşteptate în ianuarie şi februarie 2022.

Iarna care vine se va încadra în general în normele multianuale, dar o iarnă normală în România nu înseamnă că e una uşoară, ci presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale cu fenomene severe, a comentat zilele trecute Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.

Cum va fi această iarnă în România. Când vin ninsorile și gerul. Prognoza meteo

Aceasta a explicat că este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale. Ea a atras atenția că trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii.

„În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.(…) Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional, organizată de Focus Energetic.

Potrivit acesteia, suntem într-o perioadă în care există tendinţa ca iernile, pe de o parte, să fie ceva mai uşoare, cu temperaturi mai ridicate decât norma, şi, pe de altă parte, fenomenele de iarnă să întârzie cu apariţia lor, să înceapă să se manifeste mai ales dincolo de jumătatea lunii ianuarie. Florinela Georgescu a spus că până spre jumătatea lunii decembrie este de aşteptat să fie mai multe precipitaţii în jumătatea de vest a teritoriului şi să rămână un regim general al temperaturilor uşor peste normă.

Cum va fi această iarnă în România. Când vin ninsorile și gerul. Prognoza meteo