UPDATE: Noi coduri galbene de vânt de la ANM până la ora 18.00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă noi atenţionări nowcasting Cod galben de vânt valabile pentru zone din patru judeţe.

În Covasna (zona de munte), Braşov (zona de munte de peste cota 1800 m) şi Sibiu (zona de munte de peste cota 1800 m) se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală în general de 80…90 km/h. Atenţionarea este valabilă până la ora 18:00.

Totodată, până la ora 15:00, în judeţul Dolj (Calafat, Băileşti, Dăbuleni, Poiana Mare, Moţăţei, Sadova, Călăraşi, Ciupercenii Noi, Maglavit, Cetate, Ostroveni, Galicea Mare, Desa, Bistreţ, Bârca, Unirea, Gighera, Rast, Bechet, Afumaţi, Goicea, Giurgiţa, Urzicuţa, Gângiova, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Cioroiaşi, Siliştea Crucii, Măceşu de Sus, Catane, Galiciuica, Măceşu de Jos, Cârna) intensificările vântului vor atinge viteze ce vor depăşi la rafală 55…60 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Știre inițială:

Vremea o ia razna în acest weekend. Alertă meteo de Cod Galben de la ANM. Temperaturi șoc în România

Prognoză meteo 20 noiembrie 2021 pentru acest weekend este una neobișnuită. Vremea se anunță a fi extrem de caldă pentru această perioadă, în toată țara. Temperaturile vor fi în creştere. Meteorologii anunță o vremea caldă, chiar cu mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru ultima decadă a lunii noiembrie în regiunile sudice şi estice.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în vest, nord şi centru, unde doar pe arii restrânse va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, iar în prima parte a intervalului şi în nord-estul şi sud-vestul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 8 şi 15 grade, iar cele minime între 0 şi 8 grade. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief , pe alocuri, se va semnala ceaţă.

În București, valorile termice vor creşte, astfel că vremea va deveni cu mult mai caldã decât în mod obişnuit la această dată. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 2…4 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Se va semnala ceaţă, cu o probabilitate mai mare noaptea.

Vremea o ia razna în acest weekend. Alertă meteo de Cod Galben de la ANM. Temperaturi șoc în România

Pentru ziua de duminică, ANM a anunțat că vremea se va menţine mai caldã decât în mod normal la aceastã datã în majoritatea zonelor şi va fi predominant frumoasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în prima parte a zilei în nord-vestul ţãrii. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 15 grade, iar cele minime între -2 şi 9 grade, cu valori mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. Dimineaţa şi noaptea în zonele joase de relief, pe arii restrânse va fi ceaţã.

În Capitală, va fi predominant frumos şi uşor mai cald decât în mod obişnuit pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimã va fi de 1…3 grade.

Săptămâna următoare, de luni până joi, condițiile meteo nu se vor schimba foarte tare. Temperaturile se vor menține în general apropiate de cele normale pentru ultima decadã a lunii noiembrie, chiar uşor mai ridicate în prima zi. Vor fi precipitaţii slabe, izolat în primele zile ale intervalului şi în extindere în ultima.

Vremea o ia razna în acest weekend. Alertă meteo de Cod Galben de la ANM. Temperaturi șoc în România

ANM a declanșat Codul Galben de vânt pentru mai multe zone ale țării. Se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90…100 km/h. Zona vizată va fi județul Caraş-Severin, mai exact zona de munte de peste cota 1800 m. În plus, avertizarea ANM vizează și județul Hunedoara, zona de munte de peste cota 1800 m. Aici se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90…100 km/h. Codul Galben va fi valabil de la ora 7:00 până la ora 10:00.

Un alt Cod Galben a fost emis tot pentru ziua de astăzi și va fi valabil de la ora 6:10 până la ora 9:00. Se va simți în zonele : Județul Buzău: Berca, Pătârlagele, Pârscov, Cislău, Calvini, Beceni, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Viperești, Pănătău, Cătina, Cozieni, Unguriu, Măgura, Colți, Bozioru, Odăile, Cănești, Chiliile;
Județul Prahova: Drajna, Starchiojd, Posești, Șoimari, Predeal-Sărari, Păcureți, Cărbunești, Chiojdeanca, Surani, Ariceștii Zeletin, Salcia. Aici se vor vor semnala intensificări ale vântului, cu viteze ce vor atinge și depăși 55…60 km/h.

Tot un Cod Galben de vânt va fi valabil ora 6:00 până la ora 11:00. Zona vizată este județul Suceava, zona de munte de peste cota 1800 m. Se vor semnala intensificări ale vântului, cu viteze ce vor atinge și depăși 90…100 km/h. Trebuie spus că avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Vremea o ia razna în acest weekend. Alertă meteo de Cod Galben de la ANM. Temperaturi șoc în România