După un final de săptămână călduros, o vreme fără precedent lovește întreaga țară. Meteorologii anunță vreme schimbătoare pentru minivacanţa de 1 Decembrie. Mai exact, perioada minivacanței va fi marcată de temperaturi mai scăzute şi chiar de ninsori la munte.

Mihai Huştiu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie a vorbit despre schimbările meteorologice care ne așteaptă. Acesta susține că deși vremea va fi caldă în weekend, cu temperaturi de până la 17 grade, în alte zone va fi exact oposul.

Totodată, acesta a mai precizat că de la începutul săptămânii viitoare va începe procesul de răcire care va afecta întreaga țară. Meteorologul anunță fenomene meteorologice extreme, lapoviță, ninsoare, atât la munte cât și în alte părți ale țării.

„Vom avea parte de o încălzire în acest weekend – temperaturi de primăvară, temperaturi de 16 – 17 grade în partea de sud-est a țării. Va fi cald inclusiv în zona de munte; aici, pe Valea Prahovei sunt estimate temperaturi de 8 – 10 grade.

Ca urmare, vor fi mai ales ploi, inclusiv la munte, și doar pe creste, lapoviță și chiar ninsoare. Însă, la începutul săptămânii viitoare, vremea va intra într-un proces de răcire, ce va cuprinde întreaga țară. Ziua de 1 decembrie va fi uşor mai caldă faţă de ziua de 30 noiembrie, temperaturi, temperaturi maxime între 1 și 11 grade în general, cu 8 – 9 grade în Capitală, și cu precipitații locale în nord-vest și centru, în special acolo, dar pe lângă ploi, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

La munte, ninsori pe 30 noiembrie și 1 decembrie, iar în partea de sud a țării, vântul, ce va avea intensificări temporare în aceste zile de 30 noiembrie și de 1 decembrie”, a declarat Mihai Huştiu de la ANM, pentru Rador.

Prognoza meteo ANM. Zonele în care ninsoarea a început deja

De menționat este faptul că răcirea vremii se simte deja în Hunedoara. Vineri după amiază, în toate masivele muntoase din judeţul Hunedoara a început să ningă, iar vântul bate puternic. În acest context, salvamontiştii recomandând turiştilor să fie prudenţi dacă intenţionează să efectueze drumeţii pe traseele din zona staţiunilor Straja şi Parâng.

Șeful Salvamont Lupeni susține că dacă vântul se va opri, iar tempertura va fi în continuare sub 3 grade, de sâmbătă, zona Straja va fi acoperită de zăpadă.

„În staţiunea Straja a început să ningă, dar vântul suflă cu putere, la peste 1.500 de metri fiind Cod portocaliu de vânt. Dacă vântul se potoleşte şi temperatura se va menţine sub minus 3 grade Celsius, atunci sâmbătă vom avea zăpadă depusă în zona Straja”, a apreciat şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.

Mai trebuie menționat faptul că administratorii pârtiilor din Straja au pornit şi tunurile de zăpadă artificială pentru a putea pregăti domeniul schiabil pentru momentul deschiderii oficiale a sezonului de iarnă, pe 1 decembrie.

În ceea ce privește ninsoarile şi vântul puternic, acestea sunt semnalate şi în staţiunea Parâng, precum şi în zona Cabanei Pietrele din Retezat.

„Ninge viscolit în toate masivele, la altitudini mai mari de 1.300 de metri. În aceste condiţii, le recomandăm turiştilor să nu se aventureze pe trasee şi să rămână în zona staţiunilor montane”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.