Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vineri, 21 februarie, temperaturile vor continua să scadă în cea mai mare parte a țării, iar precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare la munte, mixte în nord şi ploi în rest.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, mai ales la altitudini mari. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 11 grade, iar cele minime între -5 şi 3 grade. În Capitală pe de altă parte, cerul va fi temporar noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de -1…1 grad.

Sâmbătă, vremea va suferi niște schimbări semnificative.  Se pare că valorile termice vor fi în creştere de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, mai accentuat în cele sudice. În vest, centru şi nord, pe de altă parte, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată. Şi în Bucureşti, vremea se va încălzi, iar probabilitatea de ploaie va fi redusă.

De duminică, temperaturile încep să crească uşor, vreme foarte caldă fiind prognozată săptămâna viitoare în sud-estul ţării.

 

Iarnă severă în România?

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a declarat la Digi24 că nu poate fi exclusă posibilitatea ca episoade de vreme severă să se producă în România, indiferent de sezonul în care ne aflăm. Întrebată dacă trebuie să luăm în calcul episoade de iarnă severă în România, Elena Mateescu a răspuns că nu trebuie exclusă nicio posibilitate.

“Aceste estimări săptămânale ne dau aprecieri ale anomaliilor termice sau de precipitaţii faţă de mediile climatologice. Mai ales în sezoanele de tranziţie putem să avem episoade scurte severe, indiferent de sezon, pot fi prelungiri ale sezonului de iarnă în primăvară sau de vară în luni de toamnă. Aşa cum se tot întâmplă”, a spus Elena Mateescu.

În ceea ce privește prognoza meteo pentru perioada următoare, directorul ANM a explicat că există o tendinţă spre deficit a cantităţilor medii săptămânale de precipitaţii.

“Până pe 16 martie e posibil ca în sud şi sud-est să vorbim de un fenomen de secetă puternică şi extremă. Dacă luăm în considerare scenarii previzibile pentru 2021 – 2050, simulările indică posibilitatea menţinerii acestei tendinţe de creştere a temperaturii medii. Iată, avem luni de iarnă cu decembrie foarte călduros, cu abatare termică pozitivă de 3,1 grade, avem ianuarie, cu 1,4 grade şi februarie deja cu abatere termică pozitivă de 3 grade Celsius”, a explicat directorul ANM.