El este noul lider al PNL! A ieșit învingător în urma Congresului de sâmbătă

Sâmbătă, 25 septembrie, a avut loc Congresul PNL, în cadrul căruia a fost votat noul președinte al Partidului Național Liberal. Pentru această funcție s-au ”luptat” premierul Florin Cîțu și șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban. După o primă numărare a voturilor cel care va ocupa funcția de președinte al partidului este Florin Cîțu. Aceta a primit 2.878 de voturi, în timp ce Orban a primit 1.898.

 

Declarații dure în cadrul Congresului

Înainte de votare, cei doi candidați au susținut un discurs în cadrul Congresului. Fostul premier, Ludovic Orban spunea că guvernarea este în momentul de față aproape imposibilă. Totodată, el se întreabă dacă există liberal care ar alege să facă o combinație cu PSD.

Acesta a mai subliniat faptul că există două variante strategice pentru a rezolva această problemă. Prima o reprezintă refacerea coaliției de guvernare.

„Fratilor, ce facem cu guvernarea? Realitatea este in momentul de fata ca suntem intr-o ecuatie aproape imposibila. Atata timp cat niste parteneri s-au retras si au zis ca au o singura conditie (demisia premierului), stau si ma intreb cum vom indeplini aceasta conditie. Si daca nu vom indeplini, cu cine facem majoritate parlamentara?

Credeti ca exista vreun liberal cu capul pe umeri care sa fie de acord sa batem palma cu PSD, cu refacerea USL, pentru combinatii cu PSD? Eu cred ca nu, si daca exista cineva sa o spuna deschis, pentru ca negocieri pe sub masa s-au facut. Daca isi imagineaza cineva ca se va putea guvern minoritar inseamna ca e naiv, nu cunoaste PSD. Avem doar doua variante strategice, prima varianta pe care o sustin si o apar cu toata puterea este refacerea coalitiei de guvernare. Iar pentru acest lucru dupa Congres cum ne vom prezenta in fata partenerilor de coalitie? Daca va fi ales cel care a provocat criza, in loc sa fie ales cel care are solutia la criza?”, a declarat Orban.

Acesta și-a cerut scuze pentru huidielile care au avut loc în momentul în care Florin Cîțu a început să vorbească.

„Încep prin a le spune celor câțiva care au huiduit și au fluierat că îi dezaprob și îmi cer scuze în numele lor. Am venit aici pentru ca cei care îl susțin pe Florin Cîțu să-l suțină pe Cîțu, cei care mă susțin pe mine. să mă susțină pe mine”, a declarat la începutul discursului său Ludovic Orban.

De cealaltă parte, Florin Cîțu a avut și el cuvinte dure de spus

Premierul a mai subliniat faptul că a muncit pentru a ajunge în acest punct și nu a făcut compromisuri. Totodată, el a adăugat că liberalii nu îl vor vota doar pe el ci și un alt mod de a face politică, subliind faptul că nu va permite niciodată ca PNL să fie îngenunchiat.

”Am muncit mult și fără compromisuri să ajung aici. Vă mulțumesc vouă pentru asta. Fără voi, dragi colegi liberali, nu aș fi putut să candidez astăzi. Vă spun cu emoție că toți sunteți echipa mea. Sper să vă conving până la momentul votului să mă votați. Sunt un om de echipă. Să facem PNL cel mai mare partid politic din România. Nu mă votați doar pe mine ci votați un nou mod de a face politică. Votați o echipă și vă aștept cu toții în echipa mea.

Vă garantez că deciziile le vom lua împreună. Sunt un liberal convins. Vă vreau alături de mine în această bătălie, care nu e doar a PNL ci și a României. Niciodată nu voi permite ca PNL să fie îngenunchiat. Suntem liberali și trebuie să ne purtăm ca atare. Sunt un liberal convins și în orice poziție am fost mi-am făcut bine treaba. Am muncit și nu am făcut compromisuri”, a mai spus Cîțu.

Totodată, premierul a mai precizat că nu va purta niciodată o geacă pe care scrie ”votați PSD”, precizând că este o persoană sinceră și directă, indiferent de costurile politice.

El a mai subliniat faptul că nu a face o alianță cu PSD dacă va fi președinte de partid, delimitându-se de formațiunea politică toxică. În același timp, el a mai adăugat că nu va vota o moțiune de cenzură împtriva propriului guvern, această practică fiind făcută doar de PSD.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin