Liderul PNL Ludovic Orban susține schimbarea premierului Florin Cîțu din funcție, după ce șeful statului a zis că nu există motive pentru demisia sau demiterea șefului Guvernului.

Mai exact, Orban susține că guvernarea este în momentul de față aproape imposibilă. Totodată, el se întreabă dacă există liberal care ar alege să facă o combinație cu PSD.

Acesta a mai subliniat faptul că există două variante strategice pentru a rezolva această problemă. Prima o reprezintă refacerea coaliției de guvernare.

„Fratilor, ce facem cu guvernarea? Realitatea este in momentul de fata ca suntem intr-o ecuatie aproape imposibila. Atata timp cat niste parteneri s-au retras si au zis ca au o singura conditie (demisia premierului), stau si ma intreb cum vom indeplini aceasta conditie. Si daca nu vom indeplini, cu cine facem majoritate parlamentara?

Credeti ca exista vreun liberal cu capul pe umeri care sa fie de acord sa batem palma cu PSD, cu refacerea USL, pentru combinatii cu PSD? Eu cred ca nu, si daca exista cineva sa o spuna deschis, pentru ca negocieri pe sub masa s-au facut. Daca isi imagineaza cineva ca se va putea guvern minoritar inseamna ca e naiv, nu cunoaste PSD. Avem doar doua variante strategice, prima varianta pe care o sustin si o apar cu toata puterea este refacerea coalitiei de guvernare. Iar pentru acest lucru dupa Congres cum ne vom prezenta in fata partenerilor de coalitie? Daca va fi ales cel care a provocat criza, in loc sa fie ales cel care are solutia la criza?”, a declarat Orban.

Totodată, Orban a continuat să vorbească despre huiduielile din sală, precizând că își cere scuze în numele liberalilor care au făcut acest gest.

„Încep prin a le spune celor câțiva care au huiduit și au fluierat că îi dezaprob și îmi cer scuze în numele lor. Am venit aici pentru ca cei care îl susțin pe Florin Cîțu să-l suțină pe Cîțu, cei care mă susțin pe mine. să mă susțină pe mine”, a declarat la începutul discursului său Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre mișcările ”ascunse” ale lui Cîțu

Liderul PNL a mai ținut să îi reproșeze și lui Emil Boc faptul că nu-l citează corect. Mai exact, Orban susține că acesta l-ar cita doar pe bucăți, transmițând astfel un mesaj greșit.

„Încep prin a îl ruga pe dl Boc, pe care îl apreciez în mod deosebit ca primar al Clujului, ca atunci când mă citează să mă citeze integral, nu pe bucăţi. Eu am spus că fie dacă eu sunt bun, atunci şi colegii mei sunt buni din Biroul Executiv, fie dacă eu sunt rău, atunci ei sunt răi. Dar eu vă garantez că toţi am fost buni, că toată echipa a pus osul la treabă, a reuşit să câştige alegerile şi să ducă PNL la guvernare”, a spus Orban.

O altă problemă abordată de acesta este consultările pe care Florin Cîțu nu le-a purtat atunci când consilierii de stat au fost dați afară, făcând referire la ministrul Alexandru Nazare.

„Problema mea astăzi este legată tocmai de a ce spus colegul și prietenul meu Florin Cîțu, despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastă ca și cum eu n-aș fi consultat PNL. Mă îndoiesc pentru că nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva când mi-a dat afară toți consilierii de stat. Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva atunci când l-a demis pe ministrul Alexandru Nazare.

Sigur că mi-a cerut părerea, dar eu nu am fost de acord. Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală şi la retragerea din coaliţie a USR PLUS. Nu a fost consultat preşedintele PNL, nici BPN, au fost două decizii luate de premier. Şi am ajuns exact în punctul important – fraţilor, ce facem cu guvernarea”, a mai adăugat acesta.