Ministerul Educaţiei informează că adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede că, la examenul de Bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanță de urgență a fost inițiat chiar de Ministerul Educaţiei pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri.

În ceea ce privește noile măsuri adoptate, Ministerul susține că acestea sunt în interesul elevilor, în contextul organizării examenului de bacalaureat în condiţii excepţionale, conforme cu normele de protecţie sanitară aplicabile în perioada de alertă, pentru anul şcolar 2020-2021.

“Astfel, la examenul naţional de bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competenţelor, respectiv: – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale; – proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal; proba de evaluare a competenţelor digitale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei.

Ce spune Ministerul Educației

În același timp, sursa citată mai precizează că ordinul de aprobare a metodologiei de punere în aplicare a acestei măsuri va fi emis în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

“De asemenea, în vederea flexibilizării şi eficientizării cadrului normativ, în contextul efectelor pandemiei şi organizării activităţilor didactice în sistem on-line, pentru sprijinirea accesului elevilor din învăţământul preuniversitar la învăţământul on-line, a fost modificată Legea nr 269/2004, astfel încât calendarul pentru acordarea ajutorului financiar să fie stabilit şi actualizat prin ordin al ministrului educaţiei”, mai scrie în comunicat.

De menționat este faptul că, proiectul ordonanţei de urgenţă care va face posibil decontul navetei elevilor se află în procedură de avizare, urmând a fi supus adoptării în următoarea şedinţă de guvern.