Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, îl atacă pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Cauza cuvintelor ei acide este reforma pensiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reformă pe care o descrie prin cuvântul „mizerie”.

„Noi am venit cu propunerea de creștere de doar 11%, în prima luna de guvernare, tocmai pentru a ne lua o marjă de 3 luni pentru a mai negocia cu CE, să vedem dacă se mai poate modifica ceva. (…) Înțeleg că în primele 6 luni nu s-ar mai putea, dar apoi ar mai fi o șansă”, a spus Lia Olguța Vasilescu, potrivit realitatea.net.

„Pensiile vor rămâne în continuare infime”

Totodată, aceasta consideră că problema majoră este includerea în PNRR a unui procent semnificativ din PIB, ceea ce înseamnă că „pensiile vor rămâne în continuare infime, pe o perioadă lungă de timp.”

„Ca să rămânem pe acest procent de 9,4% din PIB (ca limită maximă pentru pensii), faceți calculul că pensiile vor rămâne în continuare infime, pe o perioadă lungă de timp. (…) Refuz să cred că au fost specialiști de la Casa de Pensii în spatele acestei porcării elaborate de ministrul Cristian Ghinea. În primul rând, este foarte clar că cei care au făcut acele precizări legate de pensii în PNRR nu au citit Legea pensiilor.”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.

Ba mai mult, fostul ministru al Muncii a ironizat modul de elaborare al sistemului de pensii din PNRR. „Nici nu cred că au consultat un specialist, cred că pur și simplu s-au gândit ei așa, din ce au mai văzut și auzit pe la televizor.”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Sistemul de pensii din PNRR

În capitolul intitulat „COMPONENTA C8. REFORMA FISCALĂ ȘI REFORMA”, este precizat faptul că se „introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor.”