Veste excelentă pentru milioane de români! Vor avea mai mulţi bani în buzunare în 2022.

Pensii şi alocaţii mai mari în 2022, promite liderul PNL

Anunţul a fost făcut, sâmbătă, de către premierul interimar Florin Cîţu. Liderul PNL a declarat că pensiile şi alocaţiile vor creşte în România „cu siguranţă” în anul ce urmează. Şi salariile bugetarilor ar putea fi mărite, însă asta depinde şi de o reformă în sectorul administraţiei, a mai precizat Cîţu.

Această creştere trebuie însă să fie stabilită în discuţiile cu PSD şi UDMR pentru formarea noului Guvern, a spus Florin Cîţu.

„În 2022 cu siguranţă vor creşte pensiile şi alocaţiile, discutăm şi de celelalte. La fel şi salariile în sectorul bugetar, putem să agreăm o creştere dacă vine la pachet cu o reformă în sectorul administraţiei.

Nu putem doar să creştem şi să nu legăm de performanţă aceste creşteri”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la sediul PNL.

Premierul interimar nu pare însă de acord cu o majorare a pensiilor cu 11%: „Scenarii pot să existe, dar nu poţi să iei în calcul aşa ceva”, a declarat el, lăsând totuşi de înţeles că propunerea PSD ar putea fi analizată, dacă se găseşte până la urmă o formulă.

Reforma nu înseamnă neapărat concedieri

Întrebat de jurnalişti dacă prin reformă înţelege o reducere a aparatului bugetar, Florin Cîţu a replicat: „Nu, eu înţeleg o legare directă între venituri şi performanţă, asta înţeleg prin reformă.”

Preşedintele PNL a adus aminte şi de angajamentele luate de România în faţa instituţiilor europene şi în cadrul PNRR, transmite Agerpres.

„În acest moment, este foarte simplu pentru toată lumea să se uite în strategia fiscal-bugetară, în PNRR, în estimările Comisiei Europene să vadă exact care este pasul de creştere pentru pensii, pentru salarii în perioada următoare, de fapt anvelopa salarială. În acest moment discutăm un nou program de guvernare şi atunci vom vedea care va fi noul nivel”, a mai spus, sâmbătă, Florin Cîţu.

Florin Cîţu: Dacă deviem de la acest plan, totul sare în aer!

Florin Cîţu a mai subliniat că România trebuie să corecteze deficitul bugetar şi să nu devieze de la calendarul angajat în faţa partenerilor internaţioali, dar şi a agenţiilor de rating, pentru că altfel „totul sare în aer”.

„Poţi să vorbeşti despre orice procent (de majorare a pensiilor – n.red.). Astăzi, noi avem (…) o discuţie deja aprobată cu Comisia Europeană. Avem un parcurs al deficitului bugetar deja aprobat de Comisia Europeană. România este ţara care este în deficit excesiv, a intrat după ce am avut acele excese ale politicii fiscale între 2017-2019, cu deficite foarte mari, am intrat în acest mecanism.

Trebuie să corectăm acest mecanism, şi, toate ţările din UE reduc deficitele bugetare. Nu există nicio ţară care să vină cu un deficit mai mare bugetar. Deci, dacă vrem să nu fim penalizaţi de agenţiile de rating, de Comisia Europeană, să nu mai primim fonduri europene, de partenerii noştri internaţionali, de investitori, trebuie să ne ţinem de acest calendar pe care, deja, l-am negociat şi l-am aprobat cu toţii.

Agenţiile de rating ne-au spus foarte clar că, astăzi, România a trecut de la ‘negativ’ la ‘stabil’ tocmai pentru că a făcut aceste progrese şi avem acest calendar, această traiectorie. Dacă deviem de la ele, ne întoarcem la ‘negativ’, mergem la ‘junk’, totul sare în aer”, a adăugat Cîţu.