În ceea ce privește noile sume care ar urma să intre în vigoare de anul viitor, potrivit unui proiect de OUG discutat săptămâna trecută în Guvern, alocațiile ar crește de la 214 lei în prezent la 242 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap.

În același timp, proiectul de oUG mai prevede și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023.

Hotnews.ro a consultat proiectul de Ordonanță de urgență discutat miercuri, 16 iunie, care, potrivit sursei citate, arată că Guvernul Cîțu vrea să facă o singură majorare a alocațiilor în anul 2022 și aceasta la nivelul la care ar fi trebuit să fie la 1 iulie 2021.

Sursa citată precizează că motivul acestei decizii îl reprezintă faptul că majorarea alocației de stat pentru copii reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2020 nu mai poate fi susținută în totalitate, luând în considerare impactul bugetar al măsurilor propuse și ținând cont de faptul că de la bugetul de stat au fost susținute o serie de cheltuieli necesare pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, fapt pentru care resursele financiare sunt insuficiente.

Totodată, potrivit sursei citate, un alt motiv îl reprezintă faptul că din bugetul anului 2021 trebuie să fie acoperite cheltuielile pentru susținerea măsurilor de redresare economică și de protecție socială pentru combaterea efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Florin Cîțu confirmă majorarea alocațiilor

O reacție în acest sens a venit din partea premierului Florin Cîțu. După ședința de Guvern, acesta a confirmat faptul că alocațiile vor crește la începutul anului 2022.

El a adăugat că există mai multe propuneri în cadrul coaliției legate de modul în care alocațiile majorate, urmând să se ia o decizie în acest sens.

„O să vedem care o să fie evoluția. Alocațiile vor crește la începutul anului 2022. În același timp, în coaliție, sunt mai multe propuneri de modificare a modului în care cresc aceste alocații.

Una dintre ele vine de la colegii de la UDMR, care doresc să facă o legătură directă între scutirea impozitului pe venit și creșterea alocațiilor. (…) Lucrurile se vor clarifica. Momentan știm foarte clar care va fi cuantumul alocațiile la începutul anului 2022”, a spus premierul.

Prevederile OUG privind alocațiile copiilor

„Art. 3 – (1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);

c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(2) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

(3) Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.

(4) Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (2) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului.

(6) În situația în care în urma indexării prevăzută la alin. (2) rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată”, se arată în document.

De menționat este faptul că, în luna septembrie a anului trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat OUG 123/2020, care prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape.

Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru luna iulie 2021, ianuarie 2022 și iulie 2022.