Raluca Turcan vine cu vești bune despre digitalizarea dosarelor de pensii. În ce stadiu se află procesul

Raluca Turcan a anunțat pe pagina sa de Facebook că România a ajuns la 1.030.000 de dosare digitalizate în primele 10 luni ale acestui an. Ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale spune că ulterior va putea fi aplicată recalcularea pensiilor.

”În mai puțin de o lună de la suplimentarea numărului de angajați la casele de pensii, numărul dosarelor care au fost digitalizate a depășit numărul dosarelor care au fost procesate în perioada ianuarie – septembrie de către angajații care făceau acest lucru suplimentar față de sarcinile curente pe care trebuiau să le îndeplinească.”, notează Raluca Turcan.

Numărul de dosare digitalizate s-a dublat

Ministrul interimar mai anunță că numărul dosarelor digitalizate s-a dublat, subliniind că întregul proces va fi finalizat în timp util, respectiv până la finalul anului viitor.

”Astfel, dacă la sfârșitul lunii septembrie aveam în jur de 500.000 de dosare digitalizate, astăzi vorbim despre dublarea numărului și depășirea primului milion de dosare pregătite în vederea recalculării.

Cu actualul ritm de lucru am siguranța că vom finaliza procesul de digitalizare al celor 5 milioane de dosare în timpul asumat, respectiv până la sfârșitul anului viitor.”, anunță Raluca Turcan.

Va fi demarată recalcularea pensiilor

Ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat, totodată, că ulterior va fi demarat procesul de recalculare a pensiilor. Aceasta spune că recalcularea pensiilor ar fi putut începe de pe acum, dacă digitalizarea ar fi fost începută încă din 2019.

”Ulterior, vom demara recalcularea tuturor pensiilor, proces care ar fi putut începe de pe acum, dacă digitalizarea ar fi fost asumată și demarată din 2019, conform Legii 127 privind pensiile publice.”, mai notează aceasta.

Realitatea din sistemul public de pensii este dramatică, spune ministrul Muncii

La începutul lunii octombrie, ministrul interimar al Muncii anunța că personalul promis a fost deja angajat.

“S-a finalizat procedura pentru cei 1.000 de oameni la Casele de Pensii. Deja, lucrează, se lucrează la digitalizarea dosarelor. Aproximativ 700.000 sunt deja gata”, declara atunci Raluca Turcan.

Raluca Turcan a mai vorbit şi despre majorarea pensiilor, fără însă să ofere detalii concrete privind procentul cu care acestea vor creşte. Un anunţ oficial este aşteptat pentru începutul anului viitor, spune ea.

“Avem discuţii cu privire la modul în care vor evolua pensiile anul viitor, însă ca ministru al Muncii am responsabilitatea ca orice majorare legată de pensii să fie anunţată atunci când este deja decisă. Sistemul de pensii este mult prea afectat şi situaţia penionarilor în România, la nivelul celor aproximativ 5 milioane de pensionari este, în mare parte, dramatică. Dacă ne uităm la nivelul pensiei medii de 1.500 de lei, în sistemul public de pensii, realitatea este dramatică”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.