Raluca Turcan, ministru Muncii şi Protecţiei Sociale a anunțat că proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu aduce schimbări majore pentru români . Potrivit oficialilor, vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar durata actuală a stagiului complet de cotizare va fi tot de 35 de ani.

„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. (…). Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, preciează comunicatul emis de Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Noile legile privind pensiile românilor

Legile respective urmează să fie elaborate de Ministerul Muncii și trimise, mai apoi, în Parlamentul României pentru dezbatere și aprobare.

„Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile. Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, precizează comunicatul.

Ministerul Muncii a dorit să facă aceste precizări din cauza vehiculărilor care au apărut în spațiul public referitoare la reformele din domeniul pensiilor şi al salarizării din fonduri publice.

Pentru a clarifica orice fel de nelămurire pe acest subiect, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat caiete de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, anume pensii şi salarizare din fonduri publice, potrivit Digi24.

Totodată comunicatul menționează faptul că finanţarea expertizei este decontabilă prin PNRR. Pentru fundamentarea reformelor în domeniile pensiilor şi salarizării din fonduri publice, pentru obţinerea de analize, proiecţii şi ipoteze de lucru necesare pentru elaborarea noilor acte normative în aceste domenii va fi nevoie de asistenţa tehnică.