Ministrul Mediului, Tanczos Barna susține că a propus deja ca în blocurile noi să nu mai fie instalate centrale individuale. În ceea ce privește blocurile care au deja instalate centrale termice, ministrul susține că ele nu vor fi afectate cel puțin până în momentul în care Comisia Europeană nu va impune o taxă în acest sens.

Totodată, el a subliniat faptul că mai multe state membre se opun unei taxe pentru centralele termice deja instalate. Astfel, întrebat despre renunţarea la centralele de apartament, ministrul Mediului a spus că ceea ce a propus este ”un punct zero, ca măcar de acum înainte, în blocurile noi, să nu mai punem centrale individuale”.

Referitor la dorința Comisiei Europene, ministrul susține că ar putea fi vorba despre o taxă pe încălzirea rezidențială, la soba de lemn și la cea de cărbune.

”Nu mă refer la cele existente în prezent. O taxă pe cele existente nu există şi nu va exista până când Comisia Europeană nu va impune o taxă, nu doar pe centrale, ci pe încălzirea rezidenţială, pe încălzirea, va exista o taxă şi la centrală, şi la soba de lemn şi de cărbune”, a spus el.

Ce spune Comisia Europeană

Ministrul a mai adăugat că toate aceste discuții care vizează centralele termice se poartă în contextul în care încălzirea rezidenţială contribuie semnificativ la emisiile de CO2 din Europa, iar comisarul european Frans Timmermans propune o diminuare a impactului acestui domeniu.

Astfel, acesta își dorește impunerea unor taxe pentru cetăţeni. Pe de altă parte, această taxă este respinsă de majoritatea statelor membre UE din centrul şi estul Europei, mai ales fostele state comuniste.

În aceeași situație este și România, care nu poate renunța milioane de sobe și centrale într-o perioadă foarte scurtă și tocmai din acest motiv se dorește ca doar blocurile noi să nu mai dețină centrale individuale.

”Nu poţi renunţa de pe azi pe mâine, la 3 milioane de sobe şi centrale pe lemn, normal că nu putem accepta. Propunerea mea este ca în oraşe, în blocurile noi, apartamentele să nu aibă centrale individuale şi de bloc”, a spus el, precizând că emisiile generate de centralele la comun sunt mai mici.

Totodată, Tanczos Barna a mai spus că a menționat că în programul de guvernare apare introducerea unei legi a climei, care ar urma să fie instalată treptat.

”Putem include asemenea prevederi, pentru că încălzirea climatică este un fenomen recunoscut şi împotriva căruia se luptă şi la nivel naţional, european şi mondial”, a mai spus ministrul Mediului. El a adăugat că ”tranziţia va fi treptată, şi va dura zeci de ani”.