Măsuri economice pentru toată România! PSD tocmai a făcut propunerile. Este vorba despre un pachet de stimulare

Așadar, PSD dorește acordarea de granturi și garanții, care pot ajunge până la 100%, pentru companiile din anumite domenii. Totodată, pachetul are în vedere ți un pachet de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare „Fabricat în România”.

De asemenea, PSD a luat în vedere și susținerea invențiilor, a digitalizării și a comerțului online, dar și organizarea unui concurs anual pentru a fi desemnat orașul „Capitală a tehnologiei”, conform informațiilor transmise de news.ro

Ce măsuri a propus PSD?

Potrivit sursei menționate, pachetul include următoarele măsuri:

„● Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare

a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producţie intermediară sau procesare în vederea susţinerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării şi marketingului.
b. Garanţii de până la 1 milion de euro/companie pentru susţinerea investiţiilor în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă.

De asemenea, social-democraţii propun un Pachet de stimulare economică pentru IMM care cuprinde:

● Programul IMM Prod

Garanţii guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, finanţare investiţii.

● Program Rural INVEST

Garanţii guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC şi FGCR, care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban-mic.

● Programul Garant Construct

Garanţii guvernamentale acordate companiilor din Construcţii, prin sistemul bancar, FNGCIMM şi FRC, pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor.

● Program Start-Up pentru studenţi

Finanţarea incubatoarelor de afaceri pentru studenţi în universităţi, în conlucrare cu partenerii locali (autorităţi publice, companii care activează pe piaţa locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

De asemenea, social-democraţii au în vedre Pachetul de stimulare economică ”Innovation” care vizează:

● Schemă de ajutor de stat ”INNOVATION”

Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenţii, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea şi protejarea invenţiilor cu obligaţia implementării efective în România.

● Granturi pentru digitalizare şi comerţ online (pentru IMM)

Granturi între 50.000 şi 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce şi de administrare a unei firme (de tip ERP).

● Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale

Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante. Un alt Pachet pe care-l propune PSD este cel de  stimulare economică intitulat „România Tech Nation” care are în vedere:

● Programul România Tech Nation

Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înfiinţării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.

● Program Women in tech

Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare judeţ.

● Programul Starter kit – schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.”